Tilbage

Amning

Amning er noget de fleste mødre oplever som en særlig og hyggelig stund, men der kan også forekomme en del komplikationer i forbindelse med amningen, der kan gøre det svært og meget smertefuldt for moderen. Her vil vi se nærmere på nogle af de problemstillinger der kan komme i forbindelse med amning og på eventuelle løsningsforslag. I forbindelse med amning kan der opstå flere forskellige udfordringer.

Sår

Der kan være forskellige årsager til at man får sår på brystvorten. Det kan eksempelvis komme på baggrund og forkert sutteteknik, ved bid eller manglende elasticitet i huden på brystvorten.  Dette er ofte forbundet med en del smerte for moderen, og kan gøre det svært at bevare lysten til amning. Der findes mange forskellige hjælpemidler der kan være med til at afhjælpe dette. Moderen kan moderen smøre sine brystvorter med cremer der hjælper til heling af sårene samt bidrager til en øge elasticitet i huden ved brystvorten. Hun kan også anvende suttebrikker for at aflaste brystvorten, special plaster til brug omkring brystvorten og brystskaller som er en kapsel der lægges over brystvorten, så intet rører den og den kan få ro.

Brystbetændelse

Nogle ammende kvinder oplever brystbetændelse, hvilket er en betændelsestilstand som ofte kun påvirker det ene bryst. Brystet kan blive varmt, ømt, rødt og hævet. Nogle oplever samtidig med dette også at få influenzalignede symptomer. For at nedsætte risikoen for at få brystbetændelse er der nogle forskellige tiltag du kan tage:
  • ​​​​​​​Hold brystet varmt ved evt at bruge uldammeindlæg
  • Sørg for at barnet tømmer brystet helt
  • Bruge gode amme-BH for at give støtte og plads til brystet

Har du begyndende symptomer:

  • Hvis du har symptomer bør du tømme brystet helt hver anden time og også gerne nogle gange om natten
  • Kan barnet ikke tømme brystet helt, kan det være nødvendigt at malke det sidste ud selv
  • Varme omslag og massage før tømning af brys

​​​​​​​

Flaskebarn

Børn der ikke ammes, eller børn der skal være væk fra deres mor i længere tid, kan få flaske med modermælkserstatning/udpumpet mælk i stedet. Der findes mange forskellige producenter af sutteflasker, der hver især har fokus på nogle specifikke områder. Nogle er nemme at rengøre mens andre har udvilket en flaske, hvor barnet skal anvende samme sutteteknik som ved brystet. Der kan være lige så stor en jungle at finde rundt i som narresutter til barnet, og det er op til forældre og barn at finde frem til, hvad der fungere for dem.
Nogle er nemme at rengøre mens andre har udviklet en flaske, hvor barnet skal anvende samme sutteteknik som ved brystet.
Har du flere spørgsmål til emnet eller noget du ikke fik svar på her er du altid velkommen til at stille spørgsmål her på vores chatfunktion på DinApoteker.dk eller besøge dit lokale apotek, hvor personalet altid står klar til at hjælpe og svare på spørgsmål.DinApoteker.dk Januar 2021


Produkter vi anbefaler:

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.