Tilbage

Øvrige mineraler

Her på DinApoteker.dk Kan du se og læse om apotekets sortiment indeholdende forskellige mineraler som Chrom, Jod, Kobber samt Silicium. Du bør læse brugsanvisningen og følge de gode råd. Der kan være mange grunde til at man mangler grundstofferne i den almindelige kost.

8 Produkter
Sorter efter:

Krom og Kobber

Krom

Vi finder krom i fødevarer som nødder, grøntsager og korn. Og vi ved faktisk ikke rigtigt, hvad kroppen bruger det til. – det er lidt usikkert, hvad din krop bruger det til.
Der gives ikke nogen anbefalinger for tilførslen af krom i Danmark, men i andre lande anses en daglig indtagelse på omkring 50 mikrogram for tilstrækkeligt. Kromindtagelsen blandt voksne i industrialiserede lande er fra 30 til 60 mikrogram dagligt. I og med at vi får tilstrækkeligt i kosten, ser vi yderst sjældent mangelsymptomer.
Høj indtagelse af sukker og voldsom fysisk aktivitet øger udskillelsen af krom i urinen.

Naturlige Krom-kilder

Krom findes som nævnt i nødder, grøntsager, bælgfrugter og kornprodukter samt i mørk chokolade. Bryggerigær er særlig rigt på krom.

Kroms funktion i kroppen

Funktionen af krom er ikke nærmere kendt.
Man har ment, at krom indgik i den såkaldte "glukose tolerance faktor" sammen med B-vitaminet niacin, og at denne faktor kunne understøtte virkningen af insulin.
Der er dog ikke noget afgørende bevis for eksistensen af en "glukose tolerance faktor".
Uorganisk og organisk krom optages kun sparsomt fra tyndtarmen, sædvanligvis mindre end 1 % af indtaget dosis. Krom udskilles via urinen.

Krom-mangel

Nogle undersøgelser har vist, at krommangel giver forstyrrelser i sukkeromsætningen, som følge af at insulinfunktionen hæmmes.

Hvem bør tage krom-tilskud?

Det er tvivlsomt, om tilskud af krom (I doser omkring 200 mikrogram dagligt) bedrer sukkeromsætning i kroppen og om kromtilskud har nogen plads i behandlingen af sukkersyge.
Krom markedsføres undertiden som middel til vægttab, men der er ingen undersøgelser, der dokumenterer dette.
Krom kan formentlig heller ikke nedsætte kolesterolniveauet i blodet, som det undertiden hævdes.
Vi ved ganske enkelt for lidt om dette metal.

Bivirkninger ved krom-tilskud

Der er ikke beskrevet bivirkninger selv ved endog høje indtagelser af krom.

Interaktioner med Krom

C-vitamin øger optagelsen af krom.

Kobber

Voksnes behov for kobber er under 1 mg dagligt. Og gennemsnitsdanskeren indtager mellem 1 og 2 mg dagligt.

Naturlige kobberkilder

Vi får kobber i fødevarer som Indmad, skaldyr, fuldkornsprodukter og nødder.

Kobbers funktion i kroppen

Kobber indgår i en række vigtige enzymer og proteiner, bl.a. i det antioxidative forsvar. Kobber er desuden også nødvendigt for bindevævet og jernomsætningen. Kobber optages i tyndtarmen. Cirka halvdelen af indtaget kobber optages.

Kobbermangel

Kobbermangel er meget sjælden, men det ses hos for tidligt fødte børn og hos småbørn, som er blevet ernæret med en ensidig mælkekost. De mest fremtrædende symptomer i disse tilfælde er blodmangel.
Indtager man for meget kobber gennem for lang tid, kan det føre til leversygdomme. Det kan blandt andet ske, hvis man – igennem længere tid - tilbereder eller opbevarer sin mad i ikke-galvaniserede kobberkar.
Hvis man indtager meget store doser, kan man ende med mave-tarm-symptomer og eventuel ødelæggelse af røde blodlegemer.

Interaktioner med Kobber

Mange metaller, herunder også kobber, binder sig til tetracykliner, der er en gruppe antibiotika.Det nedsætter optagelsen med op til 50 %. Der bør derfor gå mindst 3 timer mellem indtagelse af tetracykliner og kobber.
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.