Tilbage

Multivitaminer

Her på DinApoteker.dk finder du apotekets store sortiment indeholdende multivitaminer og mineraler. Du bør læse brugsanvisningen og følge de gode råd.
Du kan let finde et produkt, der er tilpasset dit behov. Med en daglig multivitamin er du godt "dækket ind" - hvis du ikke spiser så alsidigt som eksperterne anbefaler. Bare for en sikkerheds skyld!

82 Produkter
Sorter efter:

Vitaminer

Vitaminer er nødvendige for at din krop og alle dens funktioner kan holdes i gang. Mangel på blot et enkelt vitamin kan bringe kroppen ud af balance.

Livsvigtige vitaminer

Vitaminer er sammen med enzymer, nødvendige for korrekt optagelse og udnyttelse af maden. Kun derved sikres sund vækst, fysisk og mental udvikling, forplantningsevner og utallige andre funktioner. Derfor er de vigtige for kroppens funktioner.

Vand og fedtopløselige vitaminer

Vi inddeler vitaminer efter deres vand- og fedtopløselighed. De vandopløselige vitaminer ophobes ikke i kroppen, så hvis du tilfører mere, end dit behov, udskiller du overskuddet med urinen. Derimod er de fedtopløselige K-, E-, D- og A-vitaminer mere komplicerede ved overdoseringer. De ophobet i primært lever og i fedtvæv.
Ved overdreven brug af særligt A- og D-vitamin kan der ophobes giftige mængder, hvilket kan forårsage forgiftning. Har du mistanke om forgiftning fx fordi dit barn har fået fat i en æske multivitaminer og har spist flere af dem, kan du kontakte Giftlinjen på tlf. 82 12 12 12.

Vandopløselige:

B1-vitamin: thiamin
B2-vitamin: riboflavin
B3-vitamin: niacin
B5-vitamin: pantothensyre
B6-vitamin: pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin
B12-vitamin: kobalamin
Folinsyre (folsyre)
Biotin
C-vitamin: askorbinsyre.
Fedtopløselige: K-vitamin: fyllokinon (også kaldet K1-vitamin) og menakinon (også kaldet K2-vitamin),
E-vitamin: tokoferol og tokotrienol
D-vitamin: kalciferol
A-vitamin: retinol og karoten.

Får du tilstrækkeligt med vitaminer?

De fleste danskere får dækket deres behov for vitaminer gennem varieret og sund kost. Behovet for vitaminer varierer dog med alder, køn og fysisk aktivitet. Der er også mange, der savner specielt D-vitamin.

Hvem har behov for et tilskud?

Mynighederne nævner nogle gruppers særlige behov for tilskud af vitaminer:
Personer, der spiser ensidigt eller meget lidt
Børn og voksne med mørk hud eller som går tildækket bør overveje tilskud af D-vitamin Ældre over 70 år samt plejehjemsbeboere: tilskud af D-vitamin og calcium.
Børn under 2 år: tilskud af D-vitamin.
Kvinder, der ønsker at blive gravide, samt kvinder i de første 12 uger af graviditeten: bør indtage tilskud af folinsyre.
Gravide: tilskud af folinsyre, jern, D-vitamin og eventuelt calcium.
Personer med risiko for knogleskørhed: tilskud af D-vitamin og calcium.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du vil optimere indtag af vitaminer i kosten til din familie og dig selv, kan du.
Sammensæt et hovedmåltid, der giver din krop tilstrækkeligt med vitaminer (og mineraler). Det kan du gøre ved:
To dele frugt og grøntsager i hvert hovedmåltid
To dele kartofler, ris, pasta og brød (gerne fuldkorn)
Spis kød, fisk, fjerkræ, æg eller ost
Sæt fisk på menuen mindst to gange om ugen
Spis 600 gram frugt og grønt om dagen. Mindst halvdelen skal være grøntsager: Spis grønt til alle hovedmåltider, mens du spiser frugt og grønt som mellemmåltider.

Tilskud af vitaminer og mineraler

Beslutter du dig for at indtage vitamin- eller mineraltilskud, er det en god ide at tage det til maden. Det forbedrer optagelsen i kroppen.
Undtagen dog:
Skal du tage jern, optages det bedre mellem måltiderne sammen med et glas appelsinjuice, da C-vitamin fremmer optagelsen af jern.
Nogle lægemidler ændrer optageligheden af vitaminer og mineraler. Bruger du lægemidler, kan du spørge på apoteket – eller bruge chatten her på DinApoteker.dk

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.