Tilbage
Tilpas udvalg

Behandlende midler mod insektstik

Det er her du finder de midler, vi på apoteket sælger til behandling af myggestik og andre insektstik og -bid. Når skaden er sket, kan du med fordel også finde lindring på siderne om godkendt medicin under lokalbedøvende midler til huden ligesom mange finder stor lindring ved at bruge allergitabletter, der mindsker kløe og hævelse.

27 Produkter
Sorter efter:

Bistik og hvepsestik

Du kan ikke undgå bier og hvepse, for der findes ingen midler, der kan holde bier og hvepse væk. Bier er vegetarer og tiltrækkes af duftende blomster, men hvis du ikke er biavler, er risikoen for bistik ikke så stor. Hvis du ’fanger’ en bi i dit tøj, når du cykler, eller klemmer den under havearbejde, vil den nok stikke, men det er nærmest selvforsvar. De er generelt ikke aggressive.

De tiltrækkes af de søde sager

Hvepse spiser både kød og søde sager, så spiser du ude, er der stor risiko hvepsebesøg. Mange er blevet stukket af en hveps, der har gemt sig i en sodavandsdåse.
Og det er underllgt, at hvepsene bliver aggressive og stikker, hvis du forstyrrer dem i deres arbejde med at passe hvepseboet.
Det er en god ide, at tjekke hækken for hvepseboer, inden du starter hækklipperen, og vær forsigtig, når du rydder op på loftet eller i udhuset. Hvepse bygger ofte deres bo, hvor der er fred og ro.

Hvis du bliver stukket af en bi eller hveps

Listen over gode råd mod bi- og hvepsestik er lang.
Vi vil anbefale, at du:
Hurtigt fjerner brodden, hvis den sidder tilbage i huden. På brodden sidder giftblæren, og den fortsætter med at pumpe gift ind gennem brodden, selv om bien er fløjet. Det letteste er at skrabe brodden af med en negl
Start med om muligt at køle stikket med en isklump eller fx en pose frosne grøntsager. Det mindsker både hævelsen og smerten mindre. Er du stukket i munden, eller i halsen, skal du ALTID omkring læge, skadestue.

Allergiske reaktioner

Vær opmærksom på, at mange er allergiske overfor bi- eller hvepse-stik. Derfor skal I kontakte læge eller vagtlæge, hvis personen efter et insektstik oplever:
svimmelhed, utilpashed og behov for at ligge ned. Begynder at få bare lidt besvær med at trække vejret kløe og udslæt (nældefeber) andre steder på kroppen, end hvor personen er stukket.

Gode råd

Kort efter at man har fået et bistik eller hvepsestik er det fortsat muligt at suge i det mindste noget af giften ud igen. Det vil selvsagt mindske generne efterfølgende, så har du en giftsuger, så brug endelig den. Alternativt anbring læberne omkring stikket og sug alt det du kan.
Har du en sukkerknald, kan du fugte den – og sætte den på stikket. Grundet osmose, vil sukkeret bevirke, at giften suges ud af såret.
Noget kølende vil også gavne, evt en kølende spray, hvis ikke du lige er i nærheden af en fryser.
Vi vil altid anbefale at man umiddelbart efter giver max dosis af et antihistamin, hvis man har noget allergimedicin i nærheden. Reaktionen i huden er allergisk, og generne mindskes med antihistamin.
De forskellige midler til at smøre på efter stik indeholder som oftest også noget bedøvende eller noget antihistamin-lignende.
Udvikler personen ubehag og det mindste vejrtrækningsproblem, ring til læge eller 112. Insektstik kan udvikle sig hurtigt, hvis personen er allergisk, og det anafylaktiske chock kan let koste menneskeliv.

Myggestik

Reaktionerne ved myggestik er i princippet de samme, men det er yderst sjældent at det giver de samme gener, som hvepse- og bistik. Når du skal på tur - eller bare ud i naturen, anbefaler vi at du medbringer et myggemiddel til at påføre/påsmøre, der, hvor du erfaringsmæssigt ved, myggene stikker dig.
Det er også en god idé at medbringe noget, til når skaden sker i form af en creme, spray eller stift. De indeholder almindeligvis noget antihistamin, der lindrer, bedøver huden i overfladen og hæmmer den reaktion, du ellers vil se. Resultatet er, at stikket ikke udvikler sig til det generende kløende område, som kunne ødelægge oplevelsen.
Ved du, at du erfaringsmæssigt er plaget, kan du forebyggende indtage et allergimiddel i form af de såkaldte antihistaminer. Hvis du har antihistamin i kroppen, udvikler stikket sig ikke til den allergiske reaktion, som det ellers ville gøre. .
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.