Tilbage
Tilpas udvalg

Mundskyl

På DinApoteker.dk navigerer du let rundt i hele vores sortiment indenfor mundskyllevæske. Som du hurtigt finder ud af, har vi et kæmpe sortiment - og du kan se det hele her. Der er mange fabrikater - så du finder sikkert noget til din pengepung - og til dit behov. Og mangler du hjælp, så kig ned på dit lokale apotek. Vi er der jo for at hjælpe dig - og der er ikke langt hen til os.

43 Produkter
Sorter efter:

Mundskyl og mundskyllemidler

Du kan ikke erstatte daglig tandbørstning med mundskyllemiddel. Husk derfor at have en god tandbørste og tandtråd.

Mange finder dog at mundskylning giver velvære og ved normalt brug skader det ikke.

Klorhexidin og brintoverilte hjælper mod infektion

Hvis du har fået fjernet en tand eller fået lavet andet indgreb i mundhulsen, kan det bakteriehæmmende middel klorhexidin gavne i dagene efter operationen for at nedsætte risikoen for infektion. Har du fået fjernet en tand - eller fået lavet operative indgreb i mundhusel kan din tandlæge informere dig om, hvordan og hvor længe klorhexidin skal anvendes.

Tandkødsbetændelse og parodontose

Tandkødsbetændelse og parodontitis kan ofte føre til dårlig ånde, hvorfor jævnlige, grundige tandrensninger er vigtige. Det må du aftale tid til hos din tandlæge eller tandplejer.

Betændelse ved visdomstænder

Dette er en hyppig årsag til dårlig ånde hos unge mennesker.

Mundtørhed

Døjer du med tør mund kan der let opstå dårlig ånde. En tør mund kan skyldes mange ting, men indtagelse af medicin er en hyppig årsag. Se under ”mundtørhed” for at få gode råd om behandling heraf.

Proteser

Har man tandproteser, kan der undertiden opstå hvad tabdplejere og tandlæger kalder ”proteseånde”. Det sker, når proteserne ikke holdes ordentligt rene, og der samler sig madrester under og på protesen. Renholdelse af proteser og mundhule er vigtig for at undgå problemer.

Sygdomme

Der er en række sygdomme, der kan medføre dårlig ånde. Det kan være både lokale sygdomme i mundhule og svælg, men også almene sygdomme kan medføre dårlig ånde. Diabetes kan medføre en markant lugt af frugt ("ketonånde"), hvis blodsukkeret bliver for højt. Har man en nyresygdom (uræmi), kan man udskille en svag lugt af urin i sin udånding. Ved anoreksi oplever mange ligeledes, at der kommer dårlig lugt fra maven, når den sultes.

Gener fra svælget

Det er ikke sjældent at årsagen til dårlig ånde skyldes infektion i mandlerne. Der dannes sommetider nogle ildelugtende hvide masser, som kaldes for "propper". De kan enten udstødes af sig selv eller presses ud med enden af en tandbørste. Kronisk betændelse i mandlerne kan medføre dårlig ånde. Som regel bliver mandlerne meget store og må undertiden fjernes. Også kronisk svælgkatar, som ses hos rygere, bør man tænke på.

Sygdomme og gener i bihuler og næsehule

Kronisk infektion i næsen eller i bihulerne opleves ofte at medføre dårlig ånde eller lugt ud af næsen. Har man polypper i næsen eller den øverste del af svælget, kan problemet let være det samme. Ved henvisning til en øre-næse-halslæge kan denne undersøge problemet og komme med forslag til velegnet behandling.

Andre sygdomme i luftvejene

Mange sygdomme i strubehovedet, luftrøret og i lungerne kan også medføre dårlig ånde. Tag en snak med tandlægen eller evt. egen læge.

Sygdomme i mavetarmkanalen

Der er en række sygdomme i maven – og spiserør, der kan medføre karakteristiske, sure lugte, som fremkommer ved opstød.

Mad og drikke mv

De fleste kan genkende den specielle lugt af hvidløg dagen efter, man har spist mad med hvidløg. Almindelige løg, rødløg og porrer kan ligesom indtag af gammel ost medvirke til dårlig ånde.
Storrygere klandres ofte for at ”stinke” af røg. Det kan hænge i tøjet men også i ånden.

Psykopharmaka og andre lægemidler

Visse typer af lægemidler kan give anledning til dårlig ånde. Det gælder specielt lægemidler, som bruges til behandling af depression og andre mentale lidelser. Det kan også være medicin til nedsættelse af blodtrykket, vanddrivende tabletter, beroligende midler eller sovepiller. Desuden kan især nervemedicin give en særlig odour.

Hvad kan jeg selv gøre?

Det er altid fornugtigt at starte med at sørge for at holde en god mundhygiejne. Din tandlæge hjælper gerne i at give en god instruktion i brugen af den rigtige tandbørste og børsteteknik. Du kan også få vejledning i at anvende tandstikkere og tandtråd, ligesom tandlægen kan vise dig, hvordan du bedst holder en eventuel protese ren.
Tungen er ligeledes vigtig at holde ren. Den kan du børste med en tandbørste eller rense med en speciel tungeskraber.
Er der andre grunde til at man har dårlig ånde, skal man naturligvis starte dér. Forskellige midler, der kan afhjælpe dårlig ånde

Camouflage

Man kan skjule den dårlige lugt ved brug af forskellige former for vellugtende pastiller, tyggegummi eller rensende og deodoriserende mundskyllevæsker.
Normalt er det ikke nødvendigt med vedvarende brug af mundskyllevæsker, medmindre der er særlig grund til det. Tal derfor med din tandlæge, før du går i gang med at bruge mundskyllemidlergennem længere tid.
Bruger du tyggegummi til at forfriske munden med, bør det være sukkerfrit, så risikoen for huller i tænderne mindskes. Af samme årsag skal man være forsigtig med sukkerholdige halspastiller.
Generelt er brugen af pastiller, tyggegummi eller mundskyllevæsker ikke nær så effektiv, som hvis årsagen til den dårlige ånde behandles.
Det har dog vist sig, at zink har en gavnlig effekt på dårlig ånde, som skyldes svovlbrinteforbindelser. Man kan derfor forsøge sig med zinkholdige sugetabletter eller mundskyllevæsker med zinkforbindelser, der ”binder svovlbrintelugten” Kan du ikke selv finde forklaringen, så hør din tandplejer eller tandlæge ad, om der er noget specielt, du kan drage nytte af.

Ofte stillede spørgsmål omkring mundskyl:

Hvorfor skal man bruge mundskyllemidler?

Hvis du har en god mundhygiejne, har du normalt ikke behov for at bruge mundskyllemidler. Du kan ikke erstatte daglig tandbørstning med mundskyllemiddel. Husk derfor at have en god tandbørste og tandtråd. Mange finder dog at mundskylning giver velvære og ved normalt brug skader det ikke.

Hvad er dårlig ånde?

Lider du af dårlig ånde, kan nogle mundskyllemidler eller sugetabletter med zink have en gavnlig effekt. Det skyldes at Zink- ionen danner forbindelser med de ofte ildelugtende svovlforbindelser, der giver dårlig ånde. Ofte kan dårlig ånde skyldes dårlig fordøjelse, så lugtgenerne ikke stammer fra mundhulen, men er forårsaget af uhensigtsmæssig fordøjelse i mave og tarm. Der er nok ikke meget, man frygter mere. Den dårlige ånde er frastødende og ubehagelig lugt ud af munden. På fagsprog kaldes dårlig ånde enten ”halitosis” eller ”foetor ex ore”, som netop betyder 'stank fra munden'.

Hvorfor får man dårlig ånde?

Ubehagelig lugt fra munden skyldes oftest dårlig mundhygiejne herunder for sjælden eller for dårligt udført tandbørstning. Når tænder og mundhule ikke holdes rene, kommer der bakterier og sætter sig på tændernes overflade, langs tandkødet, nede i tandkødslommerne, i dybe huller i tænderne eller på tungen. Bakterierne nedbryder de organiske bestanddele i mad, hvilket betyder, at der dannes ildelugtende svovlbrinteforbindelser. Når man skal spore årsagen til dårlig ånde, starter tandlægen derfor altid med et grundigt tjek af mundhulen.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.