Tilbage
Tilpas udvalg

Q10 (Bioquinon)

På DinApoteker.dk har du adgang til apotekets sortiment indeholdende kosttilskud og naturprodukter indeholdende Bioenzym q10 eller ubiquionon. Du bør læse brugsanvisningen og følge de gode råd. Er det svært, er det godt du kender os - for vi er lige til at træffe også på dit lokale apotek.

9 Produkter
Sorter efter:

Hvad er Q10?

Q10 er et stof, der hverken er et vitamin eller mineral, men et såkaldt co-enzym, som indgår i cellernes energifabrikker, de såkaldte mitokondrier. Q10 er derfor vigtigt for en normal energiproduktion i kroppen. Mennesker kan selv danne Q10, men får det meste tilført med kosten.
Coenzym Q10 kaldes også Ubiquinon. Ubiquinon er latin, og angiver at stoffet findes overalt i naturen.

Hvad bruger kroppen Q10 til?

I cellerne findes cellernes "energikraftværk" i de såkaldte mitochondrier, hvor enzymer og en række hjælpestoffer gennem en kæde af reaktioner sikrer energiproduktionen ud fra kostens energigivende næringsstoffer. Ét af disse hjælpestoffer er Q10, der dermed er centralt for den del af kroppens stofskifte, der står for energiproduktionen.

Hvor findes Q10 i kosten?

Q10 findes i kød, fisk, nødder, bælgfrugter, spiseolier og visse kornprodukter. Du får normalt 4-6 milligram Q10 om dagen i kosten.

Hvilke tilstande forbindes med Q10?

Q10 har i nogle undersøgelser vist sig at kunne bedre symptomerne og øge livskvaliteten ved symptomer på hjertesvigt. Årsagen er en øget produktion af energi i hjertemusklen og dermed en forbedret pumpefunktion.
Q10 som kosttilskud bliver ofte markedsført med løfter om, at det kan forebygge sygdom, forbedre konditionen og give bedre sportspræstationer. Der er udført en række undersøgelser, som imidlertid ikke har vist nogen sikker virkning.

Hvad skal jeg tage?

Det er aldrig påvist, at mangel på Q10 kan føre til sygdom hos mennesker, og der er ingen holdepunkter for, at unge og voksne ikke får tilstrækkelig Q10 med kosten.
Ønsker du at tage et kosttilskud af en af ovennævnte grunde, er der imidlertid heller ingen holdepunkter for, at der kan være bivirkninger eller langtidsskadevirkninger ved kosttilskud.

Overdosering af Q10?

Ved doser på 100 til 200 milligram er i sjældne tilfælde observeret kvalme, mavesmerter og hovedpine.
Der er ikke kontraindikationer med Q10.

Q10 og medicin

Tager du blodfortyndende lægemidler (De såkaldte AK-midler og altså ikke bare en hjertemagnyl!) påvirker Q10 dit blods evne til at størkne. Ved tvivl bør du tale med den læge, der varetager behandlingen.
Får du receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at du kontakter din læge eller forhører dig på apoteket med hensyn til vitaminer og eventuelt vitamintilskud
Du kan også skrive til DinApoteker.dk på chatten. Vi er der hele døgnet.
chat
Chat med en apoteker
Chat
med en apoteker
Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Samtykkeerklæring

Du oplyses hermed om, at din Apoteker er dataansvarlig for de oplysninger, der gives i forbindelse med chatten. din Apoteker opbevarer alene din IP-adresse til brug for statistiske formål (i op til 18 måneder), og således ikke nogen øvrige personoplysninger, medmindre du selv opgiver sådanne oplysninger i forbindelse med chatten. Chatdialogen slettes efter 24 timer.

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores persondatapolitik. For at starte chatten skal du samtykke til behandlingen heraf ved at sætte kryds i boksen nedenfor.

Jeg er indforstået med, at dinapoteker.dk opbevarer min chatdialog i 24 timer, og at mit opkald indgår i en samlet statistik for en periode på op til 18 måneder.