Tilbage
Tilpas udvalg

Rygestop

Her på DinApoteker.dk kan du se og læse mere om apotekets enorme håndkøbssortiment indenfor midler uden recept til brug ved rygeophør eller ved ønske om reduktion i rygetrang.
Vi har mange gode råd , der kan hjælpe dit til at holde op med at ryge. Der er mange midler, der kan hjælpe dig til at dit rygestop bliver til at holde ud, lettere at gennemleve og hvor chancen for succes øges.
Har du spørgsmål, at kig ned på apoteket eller skriv til os på chatten.

56 Produkter
Sorter efter:

Kvit smøgerne

Hver gang du stopper med at ryge, har du det sikkert som om du har sagt farvel til en af dine alleredste venner. Abstinenssymptomer oplever stort set alle de første uger efter man har lagt tobakken på hylde.
Du får her en lang række gode råd fra vore dygtige medarbejdere. Og tro os: Vi har mange af os prøvet det samme.
Derfor siger vi: Det er ikke svært at holde op med at ryge – Personligt har jeg gjort det nok 50 gange. Nu holder jeg pause. På tyvende år. Det kan jeg overskue. Men at stoppe helt – for evigt, har jeg det fortsat svært med.

Hvad er det, der sker ved rygestop

Når du har taget det sidste hiv, går der ikke lang tid, inden du oplever de første fysiske gener. Det skyldes, at du gennem lang tid, har vænnet din krop til at være dulmet af nikotin.
Hvis du har røget i 20 år, kan du ike forvente, at din krop skal vænnes fra på nogle dage.
De 7 almindelige symptomer på nikotinmangel er:
1. Stor rygetrang
2. Øget tendens til at hoste
3. Tristhed og irritabilitet
4. Hovedpine
5. Rastløshed
6. Øget appetit
7. Øget træthed

Abstinenser

Det første du oplever er formentligt trang til en enkelt smøg. Det er samme følelse som en narkoman eller en alkoholiker møder, når de stopper. Og så kommer alle de tanker, der fortæller, ”at du kan jo også sagtens stoppe i morgen i stedet for i dag.”
Derudover kommer fysisk og psykisk utilpashed, humørsvingninger, hovedpine og sikkert også en øget appetit. Ikke alle møder abstinenssymptomerne i samme grad.

Varighed af abstinenserne efter rygestoppet

Du vil opleve de værste abstinenser de første ca 3 dage. Det er helt normalt. Heldigvis begynder de derefter at mindskes – samtidig med, at du skal være stolt over, at det nu er dig, der er i førersædet. Når der er gået op mod en måned, mærker de færreste fysiske abstinenser længere.
Falder du i nu, skal du starte forfra. Det er vigtigt at vide. Og det, at du har stoppet en måned – og næsten synes du fortjener en smøg, for du kan jo sagtens stoppe igen, vil din hjerne sikkert forsøge at overbevise dig om.
Du skal bare huske, at der venter en måned igen med de dæmoner, du lige har vinket farvel til.
Når du skal stoppe, kan apotekets produkter med nikotin lindre abstinenserne. Du oplever dog ikke den samme lystfølelse og behagleige stemning, når du bruger ”nikotinsubstitution”. Det skyldes, at din krop har været vant til en lynhurtig stigning i nikotinindholdet i din krop. I løbet af få sekunder, når du tager et hiv, kommer lystfølelsen og nydelsen. Det er fordi din hjerne belønnes med lynhurtig optagelse af nikotin fra tobakken. Det er bare desværre også den, der giver den største grad af afhængighed.
Nikotinprodukter, som f.eks. tyggegummi eller plastre, kan lindre abstinenssymptomerne. Vær opmærksom på at nikotinprodukter er et hjælpemiddel til dit rygestop, ikke en erstatning for rygningen.

Din sundhed øges efter rygestop

Lige når du stopper vil du de første dage opleve en forværring af din hoste. Det skyldes at tobak indeholder bedøvende stoffer, som gør, at du ikke har haft behov for at hoste. Nu nærmer dine lunger sig ”normalen” – og din krop bestemmer selv – og vil gerne have hostet sekreter op fra luftvejene.
Og nu, hvor du ikke påvirker lungerne med røg, mindskes dannelsen af slim i luftvejene. Fra de mange års rygning, er der dog fortsat skidt fra røgen i lungerne, og det vil din krop nu gerne af med. Du hoster derfor kortvarigt mere. Men i løbet af den første måned vil du opleve, at hosten aftager. Fortsætter hosten i mere end tre måneder, bør du søge læge.

”Jeg er bare blevet så deprimeret”

Du ved du bliver irritabel og mange føler en tristhed, som om du har mistet en kammerat. Nogle gange får venner og familie sat en stopper for forsøget. Nogle bruger bemærkningen ”Du var altså meget sjovere at være sammen med, da du røg”
Men hold fast!
At du bliver trist og lidt nedtrykt, skyldes som nævnt, at din hjerne mangler det fix, den er vant til. Den mangler den nikotin, den plejer at komme op at køre på. Nikotinen medvirker til i hjernen at der frigives signalstoffet Dopamin, der giver vellyst. Bare rolig: Humørsvinger mindskes også.

Jeg begynder at ryge, for jeg bliver fed

Der er primært tre grunde til, at mange skal passe på vægten i forbindelse med rygestop:
1. Tobakken bruges af mange som et snack – i stedet for lidt slik 2. Maden kommer pludselig til at smage af mere, når de bedøvende stoffer i tobakken ikke hæmmer smagsoplevelserne ved måltiderne 3. Stofskiftet ændres ved tobaksstop. Tjærestoffer øger forbrændingen i leveren. Ryger du 20 cigaretter i døgnet, mindskes dit basalstofskifte med ca 200 kalorier pr dag. Gode råd til at undgå vægtøgning ved rygestop
I stedet for at starte med at ryge igen, kan du vælge at:
Vær bevidst om altid at have frugt og grønt eller sukkerfrie pastiller i nærheden ved rygestop.
Spis 4 eller 5 sunde måltider om dagen.
Husk at akut trang til en smøg ofte forsvinder i løbet af få minutter. Bliver du fristet, så gå en hurtig kort tur, gå i brusebad – eller gør noget andet, du ikke plejer at forbinde med rygning.
Hold igen med alkohol og kaffe. Det var ofte dér du plejede at tænde en smøg.
Dyrk motion efter evne – gå friske ture. Fysisk aktivitet mindsker rygetrang. Og så brænder du lidt kalorier af som sidegevinst.
Hjælpemidler til rygeafvænning - nikotinprodukter For nogle rygere kan nikotinprodukter være en hjælp til et effektivt rygestop. Voksne raske rygere, som ryger mere end 10 cigaretter om dagen, har mere end dobbelt chance for succes af deres rygestop efter 12 måneder, hvis de har brugt nikotinprodukter ved ophøret. Mange apoteker og kommuner afholder ”rygestopkurser”. Det er med til at øge succesraten yderligere at være sammen om projektet med andre, der kan give gode råd.

Rygestop lønner sig hurtigt

Hurtigt efter dit sidste hiv, begynder dit blodtryk og din puls at falde.
Og det bliver ved. Forskerne kan måle at:
Allerede efter ca ½ time: Dit blodtryk og din puls falder
Efter ca 8 timer: Dit blod er bedre iltet og mængden af den skadelige kulilte og nikotin falder i dit blod.
Efter 1 døgn: Nu er den giftige kulilte helt væk fra dine røde blodlegemer. Dine lunger renses. Risikoen for en blodprop i hjertet er allerede mindre.
Efter 2 døgn: Det sidste nikotin er væk fra dit blod. Din lugtesans og smagssans er ved at blive bedre.
Efter 3-4 dage: Din vejrtrækning bedres stille og roligt. Dit energiniveau stiger.
Efter 4-8 uger: Dit kredsløb er klart forbedret. Du kan tage trapperne, og kan bedre gå og løbe. Din kondition er klart forbedret. Det kan du mærke!
De langsigtede gevinster er mindskning af risiko for kræft, hjerte/kredsløbssygdomme og for tidlig død.
De mest alvorlige konsekvenser ved rygning handler om risikoen for kræft, hjertesygdomme og et kortere liv. Det gavnes altså også med din beslutning om at starte på et sundere liv.
Mindre risiko år for år:
Efter 1 år: Risiko for hjertesygdomme er halveret sammenlignet med en ryger.
Efter 10 år: Din risiko for lungekræft er halveret sammenlignet med en ryger.
Efter 15 år: Din risiko for et hjerteanfald er den samme som for personer, der aldrig har røget.
Og husk: Har du brug for mere hjælp, så kom ind på dit lokale apotek – eller brug chatten på DinApoteker.dk

Held og Lykke!

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.