Tilbage
Tilpas udvalg

Overgangsalderen

På DinApoteker.dk har du adgang til hele apotekets håndkøbssortiment indeholdende kvindelige kønshormoner til brug iunder eller efter overgangsalderen. På DinApoteker anbefaler vi ikke du bruger disse midler, i længere tid uden at have rådført dig med din læge. Er det svært, er det godt du kender os - for vi er lige til at træffe også på dit lokale apotek.

5 Produkter
Sorter efter:

Lokal hormonbehandling

I forbindelse med overgangsalderen oplever mange kvinder gener fra skeden og urinvejene.
De oplever:
• Tørhedsfornemmelse og kløe i skeden
• Smerter ved samleje
• Hyppige og måske ufrivillige vandladninger
• Gentagne urinvejsinfektioner.
Fælles for disse symptomer er, at de ikke almindeligvis ikke farlige, men kan i høj grad påvirke livskvaliteten og forstyrre et velfungerende samliv.

Kan jeg behandle generne?

De gener fra skede og urinveje du oplever, vil ofte kunne behandles med lokal tilførsel af en lille mængde af det kvindelige kønshormon østrogen. Mængden i en dosis er uhyre beskeden, ogderudover er det kun en lille mængde østrogen kroppen optager.
Lokal tilførsel af østrogen medvirker til at:
• Blodgennemstrømningen øges igen
• Slimhinderne opnår normal tykkelse
• Skedens fugtighed genoprettes
• Surhedsgraden normaliseres og de normale mælkesyrebakterier vender tilbage.
Du kan eventuelt vælge også at anvende et produkt indeholdende mælkesyrebakterier til at få normaliseret bakteriefloraen i underlivet hurtigere.

Hvordan foregår behandlingen?

Østrogen kan tilføres lokalt i skeden ved at anvende enten creme eller vagitorier / stikpiller til skeden Disse er i håndkøb.
Der findes også receptpligtige produkter til lokalt brug.
Ligesom lægen i sjældne tilfælde kan vælge såkaldt systematisk hormonbehandling, hvor du vil få en recept på oftest hormontabletter eller hormonplastre. Tal evt. med din læge herom.
Effekten indtræder gradvis og du kan først vurderes efter 3 måneder om det er blevet tilfredsstillende.
Forskere har i nogle tilfælde fundet, at den fulde effekt med forbedringer i slimhinderne og underliggende væv først ses i helt op til et år, efter at behandlingen er begyndt.

lokal hormonbehandling mod vandladningsgener?

Lokal østrogenbehandling er basisbehandlingen ved kvinders inkontinens og kan i mange tilfælde afhjælpe problemet, når det kombineres med regelmæssig bækkenbundstræning.
Lokal østrogenbehandling kan desuden forebygge gentagne urinvejsinfektioner ved at ændre surhedsgraden i skeden.
Østrogenbehandlingen anvendes derfor også som forebyggende behandling mod urinvejsinfektion.
Tal med din læge herom.

Bivirkninger

Lige i starten af behadlingen er dine slimhinder stadig "tynde". Derfor vil en del hormon blive optaget i blodet. Optagelsen falder efter nogle ugers behandling, når dine slimhinder er ved at være som før menopausen. Så kort efter starten vil hormonkoncentrationen være på samme niveau som før behandlings start.
Nogle kvinder oplever:
• Brystspænding (Ofte lige i starten af behandlingen)
• Svie og ubehag i skeden (Ofte lige i starten, når behandlingen begynder. Efterhånden som slimhinderne genopbygges, forsvinder generne som regel.)
• Øget hvidligt udflåd (Er oftest set ved behandling med stikpiller).

Er der forøget risiko for kræft?

Ved såkaldt systematisk hormonbehandling d.v.s. med hormontabletter indtaget via munden eller plaster, kan ses øget risikoen for brystkræft og kræft i livmoderen.
Ved lokal hormonbehandling er det kun en meget lille mængde østrogen, der optages i kroppen. Derfor er denne behandling ikke blevet sat i forbindelse med øget risiko for brystkræft og kræft i livmoderen. Der er heller ikke øget risiko for at få tilbagefald af brystkræft, hvis man tidligere har haft dette.
Er du behandlet for eller har du kræft bør du naturligvis altid snakke med en eventuel behandling med din læge. Også selv om du overvejer at bruge hormonprodukter, du kan købe uden recept.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.