Tilbage
Tilpas udvalg

Zink

Zink er et mineral, der er nødvendigt for omsætningen af proteiner, kulhydrater og fedtsyrer. Zink indgår i mere end 200 enzymer i kroppen. Derudover bidrager det også til at vedligeholde normale og sunde knogler, normal hud og negle. Desuden spiller det en rolle i vores immunforsva mod virus og bakterier.
På DinApoteker.dk kan du se apotekets produkter indeholdende Zink.

13 Produkter
Sorter efter:

Zink

Zink indgår i over 200 enzymer i din krop, det er nødvendigt for kroppens omsætning af proteiner, kulhydrater og fedtsyrer. Din krop indeholder omkring 2 gram Zink.
Gennemsnitsdanskeren indtager 10-12 mg dagligt. Et stort regelmæssigt forbrug af alkohol og behandling med vanddrivende medicin øger zinktabet. Det udskilles hovedsagligt gennem galden.

Naturlige Zink-kilder

Rødt kød og skaldyr er rige på zink. Grøntsager, frugt og fedtholdige levnedsmidler indeholder kun sporadiske mængder zink.

Zinks funktion i kroppen

Zink er helt vitalt for omsætningen af proteiner, kulhydrater og fedtsyrer, idet zink indgår i mange af kroppens enzymsystemer.
Zink har derudover en række andre funktioner: Det fungerer som antioxidant og modvirker dermed harskning af kroppens fedtstoffer, ligesom det har indflydelse på regulering af vækst og udvikling af kroppens celler og er nødvendigt for normal immunfunktion.
Zink optager vi fra kosten i tyndtarmen. Vi optager ca 30% af det zink vi indtager.

Zinkmangel

Symptomer på zinkmangel er ganske alvorlige:
Tab af appetit
Smagsforstyrrelser
Mindre vækst i højden
Forsinket modning af kønsorganerne
Hårtab.
Zinkmangel er sjældent forekommende i Danmark.

Hvem skal have Zinktilskud?

Zink anvendes til forebyggelse og behandling af zinkmangel, der som nævnt ses som følgevirkning ved svær alkoholisme, svære lever- og nyresygdomme og ved kroniske sygdomme i tarmen.
Zink har været anvendt i behandlingen af forkølelser, hvor enkelte undersøgelser har vist afkortning af symptomerne ved indtagelse af meget store doser på 65 mg zink dagligt.

Bivirkninger ved Zink-behandling

Symptomer ved overdosering er sjældne, men kvalme, opkastning og mavesmerter kan forekomme, især ved indtagelse af zink uden for måltiderne.
Langvarig indtagelse af 150 mg zink om dagen har givet kobbermangel.
Akut overdosering er set ved indtagelse af forbindelsen zinksulfat i gramdoser (4-8 g).
Symptomerne var mavesmerter, kvalme, opkastning, svimmelhed og blodig diarré samt påvirket lever- og nyrefunktion.

Interaktioner med Zink

Flere metaller danner uopløselige forbindelser med tetracykliner, der er en gruppeantibiotika, hvor optageligheden nedsætter væsentligt.
Der bør derfor gå mindst 3 timer mellem indtagelsen af tetracykliner og zink.
Jerntilskud nedsætter zinkoptagelsen og høje zinkindtagelser (over 50 mg/dag) nedsætter kobberoptagelsen.
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.