Tilbage
Tilpas udvalg

Sondeernæring

På DinApoteker.dk har du adgang til apotekets sortiment indenfor sondeernæring. Du bør læse brugsanvisningen og følge de gode råd. Er det svært, er det godt du kender os - for vi er lige til at træffe også på dit lokale apotek.

10 Produkter
Sorter efter:

Sondeernæring

Sondeernæring (Såkaldt enteral ernæring) anvendes, hvor en tilstrækkelig fødeindtagelse ikke kan opnås med kost og/eller energi- og proteintilskud. Sondeernæring er vigtigt hos patienter, som er underernærede/småtspisende gennem længere tid. Du kan se vores sortiment af præparater, der har et optimalt indhold af næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

To typer sondeernæring:

Standardprodukter

Standardprodukter er beregnet til borgere, der ikke har behov for en speciel diæt, men på grund af sygdom eller alvorlig svækkelse ikke er i stand til at spise almindelig mad i tilstrækkelig mængde til at dække behovet for næringsstoffer og derfor må have sondekost ell er drikkeklare produkter.
Standardprodukter bør som udgangspunkt indeholde alle næringsstoffer i balanceret mængde.

Specialprodukter

Specialprodukterne er beregnet til borgere, hvis sygdom kræver en helt speciel diæt. Det kan være personer, som enten har en medfødt stofskiftesygdom som PhenylKetonUri PKU eller personer som på grund af sygdom har behov for et særligt sammensat produkt som eksempelvis patienter med nedsat nyre- eller leverfunktion.
Nogle produkter kan fx indeholder kostfiber. I nogle produkter vil noget af fedtet bestå af MCT (fedtstoffer med en kortere kædelængde end andre fedtstoffer). Endelig vil nogle typer af sondeernæring være tilsat smag af fx chokolade og vil derfor også kunne drikkes. Langt de fleste produkter er baseret på mælkeprotein eller valleprotein, men nogle få er fremstillet på basis af æggehvideprotein eller sojaprotein. Der vil således kunne findes produkter, der vil kunne anvendes af alle. Også veganere eller personer, der lider af levnedsmiddeloverfølsomhed kan finde et egnet produkt.

Hvem får sondeernæring?

Sondeernæring (Enteral ernæring) anvendes til personer med en fungerende mave-/tarmkanal, hvor en tilstrækkelig næringsstofindtagelse ikke kan nås med almindelig kost og/eller ernæringstilskud.
Sondeernæring kan bruges enten som eneste ernæring eller som supplement til den øvrige kost.

Behandlingsmål

Man søger med sondeernæringen at tilføre borgeren en tilstrækkelig ernæring med et minimum af ulemper for patienten. Herudover skal ernæringstilstanden genoprettes så borgerens eventuelle underernæring behandles.

Fuldgyldig ernæring

Sondeernæringen er normalt fuldgyldig. Det betyder at den indeholder alle de livsnødvendige proteiner, fedtsyrer, kulhydrater, vitaminer og mineraler til opretholdelse af borgerens nødvendige og tilstrækkelige ernæring, selvfølgelig under forudsætning at den indgives i en mængde, der dækker patientens energibehov. Energiindholdet i sondeernæringen samt den evt. supplerende kost skal svare til personens aktuelle behov.

Bivirkninger ved sondeernæring

Personer, der får sondeernæring, beklager sig ofte over, at de føler varierende grad af mundtørhed. Det er derfor en stor fordel, hvis de kan spise og drikke lidt ved siden af sondeernæringen.
Stimuleres spytsekretion med produkter hertil, medvirker den øgende spytmængde til at holde både mund og tænder rene.
Selvom borgerens evne til at synke er nedsat vil de fleste kunne klare at synke lidt kost med modificeret konsistens.
Se under "Fortykningsmidler"

Sondemad og medicin

En del medicin anbefales indtaget på tom mave. Sondeernæringen bør derfor stoppes måske 1-2 timer før og efter, at medicinen skal indtages, hvor sondeernæringen gives ved kontinuerlig indgift. Spørg på apoteket eller den behandlende læge, hvis ved siden af sondeernæring bruges anden medicin.
Bruger borgeren anden medicin, der skal indgives i sonden, så spørg på apoteket om medicinen kan deles, opslemmes - eller om der er andre muligheder.
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.