Tilbage

Jern

På DinApoteker.dk ser du vores store sortiment af kosttilkud med jern.
Jern er vigtigt for iltningen i din krop, for musklernes funktion og for dit velbefindende. Du bør læse brugsanvisningen og følge de gode råd. Opbevar ALTID dine jernprodukter utilgængeligt for børn. Der indlægges hvert år fortsat alt for mange børn, der har spist jernpræparater i for høje doser.

30 Produkter
Sorter efter:

Få tilskud af jern

Vi skal have tilført metallet Jern. Det er vitalt for kroppens evne til at transportere ilt rundt i blodet. Jernmangel er dog meget normalt i Danmark, især blandt kvinder.
Vores krop indeholder i størrelsesordenen 2-3 gram Jern. To tredjedele er indbygget i vore røde blodceller, en tredjedel i kroppens organer.
Vi mister jern hver dag. Det er indlysende, at kvinder der menstruerer mister meget Jern. Derfor har kvinder et øget behov for jern i forhold til mænd.
Børn i 1-2 års alderen og teenagere har også et stort behov for jern, fordi de vokser så meget. Også graviditet øger jernbehovet

Naturlige jernkilder fra kosten

Jern findes i rige mængder i:

  • Kød, indmad og fisk
  • Kornprodukter, grønne grøntsager, bælgfrugter, tørret frugt.

To slags jern

Naturligt jern kan inddeles i 2 typer:

  • Hæmjern der findes i indmad, kød og fisk
  • Ikke-hæmjern, der findes i vegetabilske produkter. Vi optager Hæmjern mest effektivt- og noget mindre optagelighed er der nonhæmjern.

Fødevarer kan påvirke optagelsen

Mange forskellige stoffer i kosten har indflydelse på optagelsen af kostens jern: C-vitamin øger kroppens optagelse af jern. Derfor kan et glas orangejuice være fint at skylle jerntabletterne ned med.
Mælks indhold af calcium, polyfenolerne i rødvin og te samt kostfibre nedsætter derimod optageligheden af jern.

Hvorfor skal vi have jern?

Jern er nødvendigt for de røde blodceller, hvor det er en vital bestanddel af hæmoglobinet., og dermed gør det muligt at få transporteret ilt fra lungerne til kroppens celler.
I musklerne findes også et jernholdigt stof, myoglobin, der ligeledes binder ilten.og er essentielt for muskelfunktionen. Jern er også vigtigt for nogle enzymsystemer bl.a. nogle, der deltager i det antioxidative forsvar.

Giftigt i for store mængder

Kroppens indhold af jern, er bundet til proteiner. Hvis du indtager store doser jern, vil en del af dette jern optræde frit i kroppen. Frit jern kan under disse omstændigheder øge dannelsen af de såkaldte frie radikaler i kroppen.

Jernmangel

Jernmangel ses ofte hos kvinder i 20-40 års-alderen og hver 5 eller hver 6 af alle teenage-piger.
75 % af danske kvinder har tilstrækkeligt jern nok i kroppens depoter til at gennemgå en normal graviditet uden at få jernmangel.

Bivirkninger ved jerntilskud og jern C

  • Mavesmerter

  • Kvalme
  • Forstoppelse
  • Sort afføring
  • Stort indtag af jerntilskud kan give ophobning af jern og muligvis fremme dannelsen af frie radikaler. Man mistænker for stort indtag af jern for at øge risikoen for kræft og blodprop i hjertet.

Akut overdosering

Ved akut overdosering er forgiftningssymptomerne mavesmerter, opkastninger og ofte blodig diarré. Dosis over 30 mg jern/kg kan give symptomer, og ved dosis på over 60 mg/kg kan symptomerne være meget alvorlige.
Dødelig dosis er normalt noget højere, 200-250 mg/kg kropsvægt. Jernforgiftning er en af de hyppigste lægemiddelforgiftninger. Særligt hos børn, der har fundet pakken med vitaminer eller jerntabletter. Har du dit barn mistænkt for at have taget flere tabletter kan du kontakte giftlinjen på telefon 82 12 12 12. Du skal hellere ringe en gang for meget end en gang for lidt!

Interaktioner med jern

Mange metaller, herunder også jern, binder sig til tetracykliner, der er en gruppe antibiotika og nedsætter deres optagelse væsentligt. Der bør derfor gå mindst 3 timer mellem indtagelsen af tetracykliner og jern.
Høje doser af calcium og mangan hæmmer jernoptagelsen, medens C-vitamin øger optagelsen af jern, specielt ved jernmangel.
Også andre lægemidler får nedsat optageligheden, hvis du tager jerntabletter sammen med. Spørg altid på apoteket – eller brug chatten her på DinApoteker.dk hvis du bruger andre lægemidler.

 

Ofte stillede spørgsmål omkring jern:

Hvad er symptomer på jernmangel eller blodmangel?

Træthed, hovedpine, svimmelhed, hjertebanken og åndenød er typiske symptomer på, at du mangler jern.

Hvornår skal jeg tage et jerntilskud?

Ved jernmangel anbefales dagligt 200 mg jern til voksne og 2-3 mg jern/kg til børn. Når hæmoglobinniveauet er normalt, bør jernbehandlingen fortsætte 3-6 måneder, til jerndepoter er fyldte. Gravide anbefales jerntilskud på 40-50 mg/dag fra 10. graviditetsuge. Børn fra 6 til 12 måneder anbefales 8 mg jern dagligt. (Bør kun undlades, hvis barnet får 400 ml modermælkserstatning, tilskudsblanding eller industrielt fremstillet vælling). For tidligt fødte børn anbefales fra 4 uger til 12 måneder ca. 8 mg jern dagligt.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.