Tilbage

Mundtørhed

På DinApoteker.dk kan du kigge, hvis du er tør i munden og mangler hjælp til at finde midler der øger din produktion af spyt. Vi har et stort udvalg - og finder du ikke, hvad du søger, må du gerne komme ned på dit lokale apotek. Vi står klar til at hjælpe!

19 Produkter
Sorter efter:

Mundtørhed

Mundtørhed opleves som meget generende og fører ikke sjældent til alvorlige helbredsmæssige problemer.

Hvad er mundtørhed?

Mundtørhed opstår, når der ikke er tilstrækkeligt med spyt i munden. Tandlægerne kalder tilstanden ”xerostomi”.
Tilstanden skyldes, at man simpelthen producerer for lidt spyt. Det kan dog også skyldes ændringer i spyttets sammensætning.

Hvem døjer med mundtørhed?

Mange kender fornemmelsen af periodevis at lide af mundtørhed. Men hvis det opstår hyppigt, kan det være meget ubehageligt og føre til alvorlige helbredsmæssige problemer.
Man har opgjort at ca en femtedel af den voksne befolkning ofte døjer med mundtørhed. Det ses oftest hos ældre, men det er ikke alderen i sig selv, som medfører mundtørhed. Oftere er det stigende forekomst af sygdomme og lindrende brug af mange slags medicin, der ikke sjældent ses med stigende alder.

Hvad er årsager til mundtørhed?

Mange kender fornemmelsen af at blive tør i munden, når man er nervøs, stresset eller angst.
Der er dog også mange andre forskellige årsager til mundtørhed. Vi oplever ofte mundtørhed som bivirkning til samtidig brug af medicin. Således er medicin mod depression og angst, mod astma og allergi, mod forhøjet blodtryk og morfinlignende lægemidler kendte for at have mundtørhed som kendt bivirkning hos en stor andel af brugerne.
Derudover oplever mange patienter i kemoterapi undtørhed på grund af nedsat spytproduktion, ligesom mange cancerpatienter i strålebehandling i halsområdet udtalt mundtørhed og markant nedsat spytproduktion.
Den sjældne gigtsygdom ”Sjögrens sygdom” viser sig bl.a. også ved at ”man tørrer ud” – også i munden.

Hvorfor skal vi have spyt?

Normalt producerer menneskets spytkirtler mellem op til 1,5 liter spyt i døgnet. Spyttet er vigtigt for at opretholde normale forhold i munden.

Hvad er spyttets funktion?

Spyttet har flere forskellige vigtige funktioner:
1. Spyttet smører tænder og slimhinderne i munden
2. Spytforbedrer evnen til at tale
3. Spyttet er vigtig når vi skal tygge og synke maden
4. Spyt beskytter tænder og mundslimhinder mod både bakterier og svampeinfektioner
5. Spyt beskytter mod syre i fødevarer og drikkevarer
6. Spyt beskytter mod huller i tænderne idet, det medvirker til fjernelse af madrester og ved at t forhindre afkalkning af tænderne
7. Spyttets enzymer hjælper med til at fordøje vores mad.
8. Spyt øger vores smagssansen og smagsoplevelsen af vores mad

Hvad er symptomer på for lav spytproduktion

Hvis produktionen er for lav, opstår symptome som:
• Tør, klæbende og sviende fornemmelse i munden og hals
• Tørre læber, der let sprækker
• Rød, tør tunge
• Problemer med at tale – man føler tungen klistrer til ganen
• Øget behov for at drikke vand til maden for at kunne tygge og synke den
• Du vågner tørstig om natten
• Du føler behov for pastiller og syrlige drops for at fremme dannelsen af spyt
• Maden smager anderledes
• Du har dårlig ånde
• Øget tendens til huller i dine naturlige tænder
• Øget tendens til infektioner i munden og mundhule
• Tandkødsbetændelse
• Protese er besværlige – og sidder ikke godt fast

Søg hjælp

Lider du ofte af mundtørhed, er det vigtigt, at du fortæller det til din tandlæge. Dels fordi mundtørheden kan skade dine tænder og mundslimhinder, og dels fordi mundtørheden kan være et symptom på anden sygdom.
Tandlægen kan hjælpe med at vurdere din spytproduktion og finde om der er en grundlæggende årsag til din mundtørhed, som kan afhælpes.

Mundtørhed som bivirkning til medicin

Vi oplever som nævnt indledningsvis, at årsagen til mundtørhed er brug af medicin. Hvis du tager medicin og lider af mundtørhed. Du kan altid spørge din læge eller os på apoteket, om din medicin kan tænkes at være årsagen til generne.
Måske kan din mundtørhed fhjælpes ved at du får et andet lægemiddel, som har den samme effekt på din krop – men som ikke udtørrer munden. Undertiden kan problemet med mundtørhed også afhjælpes ved at ændre medicindosis eller det tidspunkt, som medicinen tages på. Hvis du tager flere forskellige typer medicin, kan tilbøjeligheden til mundtørhed forstærkes.
Ved ændringer af din receptmedicin, skal du selvfølgelig rådføre dig med lægen, der varetager din behandling.

Hvad kan jeg selv gøre mod mundtørhed

Både mundtørhed men også bare moderat spytproduktion er generende. De øger også risikoen for huller i tænderne, bakterie- og svampeinfektioner i munden, syreskader og tandkødsbetændelse.
Heldigvis er der hjælp at hente:
1. Intensiver mundhygiejne: Børst tænderne med tandpasta med fluor morgen og aften og evt. også efter måltiderne.
2. Brug mellemrumstandbørster, tandtråd eller tandstikker.
3. Aftal med din tandlæge, om du skal hyppigere til kontrol og tandrensning hos tandlægen
4. Måske skal du supplere tandbørstningen med jævnlig brug af mundskyllevæske med klorhexidin.
5. Ekstra brug af tandpasta med ekstra fluorid bør ske efter aftale med din tandlæge. Spørg din tandlæge om, hvordan lige netop dine tænder og mund helst skal passes.

Tandprotese

Husk at renholde din tandprotese. Det er vigtig at holde de kunstige tænder rene som naturlige tænder. Oplever du, at protesen er tilbøjelig til at løsne sig pga. mundtørhed, kan du forsøge et egnet fastholdelsesmiddel.
Med protese bør du også jævnligt gå til kontrol hos tandlæge eller tandplejer, så den ikke giver anledning til sår og irritation.
Undgå så vidt muligt søde sager samt syre- og sukkerholdige drikke som sodavand, juice og saft. Hvis du alligevel indtager nogle af disse produkter, bør du skylle munden grundigt i vand bagefter.

Drik gerne meget vand

Drik gerne rigeligt vand. Skyl også gerne munden i vand, efter at du har spist eller drukket noget sødt/surt, fx juice.

Nedsæt forbrug af tobak, alkohol og kaffe

Nedsæt gerne dit indtag af tobak, kaffe og alkohol. De er kendt for at kunne forværre mundtørheden. Hold også igen med kaffe og te, da den vanddrivende effekt kan forværre tilstanden.

Øg spytproduktionen

Vi kan stimulere spytproduktionen, hvis vi tygge sukkerfrit tyggegummi eller sutte på sukkerfrie pastiller og sugetabletter. Pas på med syrlige bolsjer og lignende, selvom de er sukkerfrie, for de indeholder syre, der kan ætse emaljen på dine tænder. Du kan her på DinApoteker.dk finde tandvenlige pastiller, der øger spytproduktionen.

Kunstig spyt

Du kan også fugte tænder og mundslimhinder ved hjælp af ”kunstig spyt” eller spyterstatningsmidler. På DinApoteker.dk finder du både mundspray, mundgel eller mundskyllevæske. Mundgel er særligt velegnet til lindring af mundtørhed om natten, mens spray og mundskyllemiddel er bedst til lindring i dagtimerne.

Plej læberne

Tørre læber, der let sprækker opstår ofte, når man lider af mundtørhed. Disse gener kan lindres med vaseline, læbepomade, læbebalsam eller fed fugtighedscreme.

 

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.