Tilbage
Du handler her: København Sønderbro Apotek - Skift apotek
Dine recepter
0
Din kurv
Din kurv er tom.
Tilpas udvalg

Forkølelsessår

På DinApoteker.dk kan du se apotekets håndkøbssortiment indenfor midler uden recept til behandling af forkølelsessår og lettere herpesinfektioner.
Hvis du har haft herpes før, bør du altid have en tube creme i nærheden. Det kommer altid igen ubelejligt.
Du bør altid læse brugsanvisningen inden brug.
Har du spørgsmål, er vi til at træffe på dit lokale apotek eller du kan skrive til os på chatten.

6 Produkter
Sorter efter:

Hvad er forkølelsessår?

Forkølelsessår er en meget almindelig sygdom forårsaget af Herpes simplex virus (HSV).
Det er karakteristisk, at der er grupper af små væskende blærer på en hævet rød hud eller slimhinde. Området kan være smertende og ømt. Blærerne heler uden ardannelse, men har tendens til at komme igen med mellemrum.

To slags Herpes simplex virus

De kan begge angribe hud og slimhinder over hele kroppen. HSV-1, der er den hyppigste form, er som regel begrænset til mund og læber. HSV-2 findes især på kønsorganerne.
Op mod 90 procent af den voksne befolkning har antistoffer mod HSV-1 i deres blod, cirka 25 procent har antistoffer mod HSV-2.
Er du blevet smittet med et herpesvirus, indbygges virusset i nerverne i det område, man blev smittet. Virusset er således inde i kroppen. Immunforsvaret holder normalt virus i skak, så selv om størstedelen af den voksne befolkning er smittede, er det langt fra alle, der får udbrud.

Hvordan smitter forkølelsessår?

Forkølelsessår smitter ved direkte kontakt, kys eller sex. Smitte følger ofte af forældrenes kærtegn hos de små børn. Første udbrud ses hyppigst hos børn inden for det første tredje til femte leveår.
Har man udbrud et sted på kroppen, kan man smitte sig selv, så man får nye områder med forkølelsessår hvis man piller i såret og fører væske til andre
steder. Det er vigtigt, at vide, at personer med herpes også kan udskille herpesvirus også når de ikke har forkølelsessår i udbrud.
HSV angriber overhudens celler, og der dannes væskefyldte blærer. Fra overhuden invaderer virus via nervebanerne ind til nervernes rødder, hvor virus bliver inaktivt, men forbliver som en del af én resten af livet.
Når immunforsvaret svækkes for eksempel ved forkølelse, holdes virus ikke nede, og der opstår et forkølelsessår.

Hvordan føles forkølelsessår?

Det første herpesudbrud begynder en til tre uger efter, man er blevet smittet og heler op i løbet af et par uger.
Senere når HSV aktiveres og medfører nye forkølelsessår. Men ved rettidig behandling kan udbruddet enten standses helt eller minimeres.
De første tegn på et forkølelsessår er en prikkende og stikkende fornemmelse på læberne eller i huden. Hurtigt udvikles små væskefyldte blærer. Sårene dækkes af en skorpe, som typisk falder af efter otte til ti dage.
Knap halvdelen af de smittede får herpesudbrud og som regel kun et par gange om året.
Cirka 20 procent af alle med HSV-antistoffer får gentagne udbrud livet igennem.

Hvad kan man selv gøre?

Sørg for god håndhygiejne. Vask hænder efter berøring af læberne.
Undgå at pille i forkølelsessåret, man kan få smitte andre steder på kroppen og risikere at inficere såret med bakterier.
Almindelig sund levevis med varieret kost, motion og tilstrækkelig søvn styrker dit immunforsvar og medvirker bedre til at holde kontrol over HSV.
Det er forskelligt fra person til person, hvad der udløser udbruddene. Udsættelse for sollys, menstruation, stress og febersygdom kan medføre reaktivering hos nogle. Hos andre kan der ikke altid påvises en udløsende årsag.
Undgå direkte kontakt med forkølelsessår. Man kan få forkølelsessår på hele kroppen, også på fingrene og kønsdelene.

Pas på, hvis det udvikler sig!

Søg læge, hvis.
1. Infektion af såret med bakterier.
2. Hvor der sker spredning af sygdommen til øjnene da det kan give nedsat syn og kræver lægelig behandling.
3. Lider du man af hudsygdommen atopisk dermatitis, kan man i sjældne tilfælde få en spredning af forkølelsessår til større områder af kroppen.
4. Voldsomme forkølelsessår kan være tegn på bagved liggende sygdom, der svækker immunforsvaret.
5. Hvis du har mange gentagne udbrud, kan du tale med din læge om det kan være en idé for dig at bruge systemisk behandling
chat
Chat med en apoteker
Chat
med en apoteker
Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Samtykkeerklæring

Du oplyses hermed om, at din Apoteker er dataansvarlig for de oplysninger, der gives i forbindelse med chatten. din Apoteker opbevarer alene din IP-adresse til brug for statistiske formål (i op til 18 måneder), og således ikke nogen øvrige personoplysninger, medmindre du selv opgiver sådanne oplysninger i forbindelse med chatten. Chatdialogen slettes efter 24 timer.

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores persondatapolitik. For at starte chatten skal du samtykke til behandlingen heraf ved at sætte kryds i boksen nedenfor.

Jeg er indforstået med, at dinapoteker.dk opbevarer min chatdialog i 24 timer, og at mit opkald indgår i en samlet statistik for en periode på op til 18 måneder.