Tilbage

Tandbørster

På DinApoteker.dk finder du landets største udvalg i tandbørster. Både når det gælder arver, form,facon og fabrikat er der fantastisk meget at vælge imellem. Kig på det- søg inspiration. Og finder du ikke, hvad du mangler, så kig ned på dit lokale apotek.

117 Produkter
Sorter efter:

Tandbørstning

Børn og voksne bør børste tænder to gange dagligt med tandpasta med fluorholdig tandpasta. Har du et sundt tandsæt, er det vigtigste for at beholde det, at du børster tænder to gange dagligt med tandpasta med indhold af fluor. Tandlægerne anbefaler det efter morgenmaden og før du sover.

Hvilken tandbørste skal jeg vælge? 

Der er ikke nogle regler for, hvilken tandbørste der virker bedst: En almindelig tandbørste eller en elektrisk tandbørste.
Vigtigst er det, at tandbørsten er blød og har mange tætstillede børstehår. Hvis tandbørsten er for hård, kan det give sår på tandkødet. Det kan også medføre, at tandkødet trækker sig tilbage, og tænderne får slibeskader. Tandbørstens hoved skal ikke være for stort, for det skal kunne komme helt ind til de bagerste tænder i munden.
For nogle kan det være en fordel at bruge en tandbørste, der er smallere helt ude i spidsen og derved kan komme længere ind bagtil. Din tandbørste skal ligge godt i hånden, så du kan komme rundt alle steder i munden, også der hvor det er allersværest at komme til.
Skift tandbørsten 3-4 gange om året Mange af bakterierne i munden stortrives altså på din fugtige tandbørste. Derfor er det vigtigt at skylle børsten grundigt efter tandbørstning og at ryste vandet af den, inden du sætter den til tørre med hovedet opad. Skift tandbørsten ud, når børstehårene begynder at sprede sig – typisk efter cirka tre måneder.

Hvem kan med fordel vælge en elektrisk tandbørste?

Hvis du har svært ved at børste tænderne helt rene med en almindelig tandbørste, fx på grund af alder eller sygdom, kan det være en fordel at bruge en elektrisk tandbørste. Børstehovedet er ofte lille, og de roterende bevægelser gør meget af arbejdet. Mange vælger at bruge en elektrisk tandbørste, fordi de synes, at tandbørstningen går lettere.
Nogle fabrikater har udstyret deres el-tandbørster med en huske-funktion, der hjælper brugeren med huske, at tandbørstningen skal vare i to minutter. Det kan være ved at børsten laver en særlig bevægelse, når der er gået to minutter, eller der er lysdioder, der signalerer tidsforbruget. Vigtigst er det, at el-tandbørsten stadig skal bruges anvendes korrekt for, at tandbørstningen bliver god nok.
Inden du investerer i en elektrisk tandbørste, kan du ved næste tandlægebesøg høre til, hvilken model din tandlæge vil anbefale netop til dit brug.

Sådan børster du tænder som tandlægerne anbefaler

Generelt er 2 minutters tandbørstning nok. Stil dig foran spejlet, og børst grundigt, så du kommer rundt i alle kroge. Børst alle flader på alle tænder - foran, bagpå, i mellemrum. Særligt op mod tandkødet sidder en del bakterier. Det er vigtigt at få fluoren fra tandpastaen fordelt i munden.

Gnubbemetoden

Der er flere metoder at børste tænder på. Spørg evt. din tandplejer eller din tandlæge til råds. Bruger du en almindelig tandbørste, er den såkaldte gnubbemetode effektiv. Ved gnubbemetoden skal du holde tandbørsten vandret med fibrene pegende vinkelret mod tændernes flader, evt. let skrånende mod tandkødsranden. Børsten presses forsigtigt mod tænder og tandkød, og der udføres små gnubbende/ cirkulære/vibrerende bevægelser. Det er vigtigt, at tandbørstningen er rolig, og at du går systematisk frem, så alle tandflader børstes lige meget. Børster du med hårde bevægelser, skader du tandkødet, og du kan risikere at få slibeskader på tændernes emalje. Spyt overskydende tandpasta ud og undlad at skylle munden, når du er færdig.

Har du huller?

Har du caries, eller har du tidligere haft meget caries, som nu er behandlet med fyldninger, er det ekstra vigtigt at børste tænder grundigt to gange om dagen og eventuelt supplere med tandtråd. Har du usædvanlig stor cariesaktivitet, vil din tandlæge måske lave en recept på en tandpasta, der har et særligt højt indhold af fluorid.

Har du parodontose?

Parodontose er betændelse i tændernes støttevæv. Det medfører, at vævet omkring tænderne nedbrydes. Resultatet er, at kæbeknoglen mindskes, og tandkødet kan også trække sig tilbage, så man får lange tænder og åbne mellemrum mellem tænderne. Tandkødet udfylder altså ikke hele tandmellemrummet. Sygdommen kan også medføre, at tænderne løsnes, og at de flytter sig.
Har du parodontose bør du udover de to daglige tandbørstninger omhyggeligt rense mellemrummene mellem tænderne, hvilket bedst gøres ved hjælp af den såkaldte interdentalbørste, mellemrumstandbørste eller ”flaskerenser”.

Har du kroner, broer og/eller implantater?

Tandkroner er restaureringer for at genopbygge en ødelagt tand. En bro er en restaurering, som har til formål at erstatte en manglende tand. Implantater kan også erstatte en manglende tand. Fælles for disse restaureringer er, at de ofte har nogle kanter, som samler bakterier, der kan give caries i den naturlige del af tanden under kronen og/eller betændelse i tandkødet.
Du skal derfor særligt omhyggeligt rengøre omkring restaureringernes kanter. Det betyder, at det udover de to daglige tandbørstninger kan være vigtigt også at bruge supplerende hjælpemidler. Få din tandlæge til at udpege de steder, hvor det er vanskeligst at holde rent, hvilket hjælpemiddel du skal bruge, og hvordan du bedst bruger det.

Solotandbørster

Solotandbørste En solobørste er en tandbørste med kun ét bundt børster, som er kortere og ofte mere stive end børstehårene på en normal tandbørste. Solobørsten kan være god til at gøre rent på de bagerste tænders tyggeflader og bag på de sidste tænder i tandrækken. Spørg din tandlæge, hvordan du bruger solobørsten bedst.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.