Tilbage

Andre hudgener

Her på DinApoteker.dk har du adgang til hele apotekets håndkøbssortiment indenfor midler, du kan købe uden recept til "andre hudsymptomer". Her finder du således receptfrie midler mod årebetændelse, hudirritation, og hårtab.
Har du spørgsmål, er det godt du kender os - for vi er lige til at træffe på dit lokale apotek. Du kan også skrive til os på chatten.

11 Produkter
Sorter efter:

Hårtab også kaldet Alopecia?

Der er flere former for alopecia eller hårtab. Her kan du læse mere om denne lidelse.
Hårtab oplever de fleste mænd. Det er egentlig ikke en sygdom, men nogle mænd føler sig så generet af hårtab, at de efterspørger behandling for det. Normalt begynder det med ”høje tindinger” og i panden. Efterhånden trænger hårgrænsen højere op.
Hos kvinder er hårtabet normalt ikke så udtalt som hos mænd. Oftest er det mest på toppen af hovedet hos kvinder.
Pletskaldethed er en sygelig form for hårtab, som skyldes en betændelsesreaktion omkring hårsækkene, og som bevirker, at hårene går til grunde. Det opstår ofte ved runde eller lidt ovale områder, hvor håret falder af.

Hvordan forløber sygdommen?

Hårtab debuterer oftest i 30-40-års-alderen. Hårtabet bliver almindeligvis udtalt med alderen og fører ofte hos mænd til skaldethed. Det sker dog også ofte, at der bliver en krans med normal behåring i nakken og ved ørerne.
Hos kvinder er det normale hårtab ikke så udtalt, og det fører kun sjældent til skaldethed. I modsætning til hårtabet hos mænd bevarer kvinderne ofte den forreste hårgrænse og udvikler ikke høje tindinger.z/br>

Årsagen til hårtab

Almindeligt hårtab er arveligt og skyldes det mandlige kønshormon testosteron, der får hårsækkene til at skrumpe og afkorter hårets vækstfase. Håret bliver tyndere og tyndere, og senere holder hårvæksten helt op. Årsagen til pletskaldethed mener man skyldes, at kroppen begynder at danne et antistof mod hårsækkene.

Skal jeg til læge?

Normalt er der ingen grund til at foretage særlige undersøgelser ved hårtab. Ved pletskaldethed bør du altid kontakte din læge for at blive undersøgt nærmere. Denne form for hårtab kan skyldes en svampeinfektion i hovedbunden.

Medicin til hårtab

Hårtab er et normalt fænomen og bør normalt ikke behandles med medicin. Hos nogle personer bliver det dog et stort kosmetisk problem, og så kan man forsøge medicinsk behandling.
Både mænd og kvinder kan behandles lokalt i hovedbunden med minoxidil, som virker ved at øge blodforsyningen til hårsækkene. Er dette ikke tilfredsstillende, kan du tale med din læge. Der findes receptpligtige tabletter mod hårtab.
Pletskaldethed forsvinder ofte af sig selv. Er der store bare områder eller er det meget generende, kan du tale med lægen – evt. bede om en henvisning til en hudlæge. Der er også hjælp at hente.
Hvis det pletvise hårtab skyldes en svampeinfektion behandles med medicinsk shampoo mod svamp.

Årebetændelse

Årebetændelse skyldes en blodprop i vene på arm eller ben.
Du kan se de overfladiske vener på din arm, hvor de buler lidt frem under huden. Ved årebetændelse bliver venen hård, rød og øm og du kan ikke længere trykkes ned i vævet. Det skyldes at der er en prop, hvorfor din krop starter med en nærmest betændelseslignende tilstand.

Årebetændelse er oftest helt ufarlig

Overfladisk årebetændelse kan gøre ondt en periode, men er oftest ufarligt. Du bør dog lige få lægen ind over, for at være sikker. Er det på benet, kan det pga. ikke sjældne følgevirkninger være lidt mere kritisk, så der skal du altid forbi lægen.
Årebetændelse ses også i forbindelse med åreknuder på benet. Er det slemt, vil lægen sikkert sætte dig i behandling. Mange får kirurgisk fjernet generende åreknuder.

Symptomerne på overfladisk årebetændelse?

1. Oftest er der ømhed og ubehag
2. Venen og huden omkring bliver udspilet og hård
3. Du kan opleve at få let feber, og huden bliver rød

Hvornår skal lægen involveres?

Vi anbefaler altid ved første gang, du oplever årebetændelse, for lige at få konstateret, at det nu også er det. Og senere hvis hævelsen ømheden er rødmen i vævet bliver værre, bør du søge læge. En årebetændelse er ofte en ufarligt tilstand. Nogle gange kan der dog opstå blodpropper andre steder i venerne. Derfor kan lægen overveje at undersøge det nærmere med ultralyd, hvis udbredelsen er stor eller tæt på lårets dybe vene.

Behandling af årebetændelse?

Overfladisk årebetændelse er oftest ufarligt, og går ofte over uden behandling efter en uge eller to. Ofte vil man dog anvende medicin, der dæmper betændelsen.
Man kan nedsætte ubehaget med en creme, der dæmper betændelsen. Cremen masseres ind over den betændte blodåre.

Hvad kan du selv gøre?

Det er vigtigt, at du fortsætter med at være fysisk aktiv, da inaktivitet øger risikoen for nye blodpropper, eller at den udvikler sig.
Masserer du et middel med heparinoid ind 2-3 gange i døgnet, bedres tilstanden ofte.
Heparinoid stammer oprindeligt fra blod-igler. Det er et stof, de har i deres sekret, som bevirker, at blodet fra de dyr eller mennesker, de suger blod fra ikke størkner inden de får det suget ind. Smart ikke – men ikke videre behageligt…

Hvordan udvikler sygdommen sig?

Mindre overfladiske årebetændelser går over uden behandling. Udbredt årebetændelse går over efter behandlingen med den blodfortyndende og betændelsesdæmpende medicin, som lægen har foreskrevet..
Der kan være en risiko for, at tilstanden opstår igen, hvis årsagen ikke er fundet og behandlet.
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.