Tilbage
Tilpas udvalg

Forebyggende midler mod insekter

Der er nogle ting, du selv kan gøre inden du tager ud, hvis du forventer at blive plaget af insektstik og generes af myg, bier, hvepse, flåter og tæger. Her har vi samlet apotekets udvalg, så du let får overblik, Husk - det er altid bedre at forebygge !

11 Produkter
Sorter efter:
 • MygFri Spray

  Afskrækkelsesmiddel til myg

  75 ml

  Varen kan ikke skaffes
  126,05 kr
 • Autan Protection Plus Spray

  Afskrækningsmiddel til myg, bidende fluer og flåter

  100 ml

  Varen kan ikke skaffes
  140,65 kr
 • Flåtspray (100 ml)

  Æteriske olier og tinkturer

  10 ml

  Varen kan ikke skaffes
  183,35 kr
 • STIK A´ Myggespray EXTRA

  Afskrækkelsesmiddel til myg

  100 ml

  Varen kan ikke skaffes
  116,35 kr
 • MyggA DEET Spray

  Afskrækkelsesmiddel til myg

  75 ml

  Varen kan ikke skaffes
  92,10 kr
 • MyggA Stick

  Afskrækkelsesmiddel til myg

  50 ml

  Varen kan ikke skaffes
  92,10 kr

Flåter og tæger

Lidt om flåter og tæger

Der findes i Danmark op mod 20 forskellige arter af flåter, men skovflåten er uden tvivl den flåt, som vi og også vore kæledyr oftest kommer i kontakt med. Skovflåten er meget udbredt i Danmark, og problemer med skovflåter har været stærkt stigende de sidste år på grund af vækst i antallet af råvildt, der er flåtens vigtigste naturlige vært.
Skovflåter (af nogle fejlagtigt kaldet tæger) er blodsugende mider, en slags edderkop, som kan være bærere af forskellige patogene bakterier og vira. Flåten har indtaget smittestoffer ved at suge blod fra inficerede pattedyr, såsom mus og rådyr, og kan dermed sprede sygdommen videre til både dyr og mennesker.

Skovflåten

Skovflåten er en lille mide med 8 ben, som suger blod fra fugle og pattedyr og den kan i den forbindelse overføre sygdomme. Den bider sig fast på mennesker, hvor huden er tynd, som regel på læggene, i knæhaserne og i lysken og hos hunde bider den ofte fat i hoved, ører eller nakke. Nogle kalder som nævnt skovflåten for en tæge, men det er en fejlagtig opfattelse. Tægen er en lille bille med 6 ben og en tæge kan ikke bide sig fast på hverken dyr eller mennesker.

Hvad er en engflåt?

Engflåten, også kaldet Dermacentor reticulatus, har i de seneste år spredt sig hastigt i Europa. Vi har set tilfælde af engflåter i Danmark og der vil formodentlig komme flere de kommende år. Engflåten i sig selv er ikke farlig, men kan overføre sygdomme, der potentielt kan være farlige.

Skovflåtens livscyklus

Når ægget er klækket, har skovflåter tre stadier i deres livscyklus: Larve, nymfe og voksen flåt. I hvert stadie skal de suge blod én gang fra et varmblodet dyr for at udvikle sig til næste stadie. Flåten er derfor afhængig af at finde et dyr, den kan suge blod fra og vil gerne hage sig fast i forbipasserende dyr, som den kan suge fra. Efter 1-2 uger vil den igen forlade sin vært for at udvikle sig til næste stadie i det fri. Hvert udviklingsstadie hos flåten tager ca. 1 år.

Forebyg flåtbid?

For at nedsætte antallet af flåtbid er det godt at gennemse sig efter en gåtur i det fri. Tjek huden og dyrets pelsen grundigt igennem, flåten har måske ikke nået at bide sig fast endnu, eftersom den vandrer omkring i et stykke tid på kroppen inden den beslutter, hvor den ”angriber”. Den bedste måde at forebygge flåtbid på, er ved at behandle hunden med et middel, der afskrækker eller slår flåten ihjel. Nogle produkter har frastødende effekt, hvilket betyder, at de dufter så flåten ikke bider sig fast på værten

Myg og myggestik

Hvis du ikke ønsker at blive stukket, er der flere ting, du kan forsøge:
Kamoufler din kropslugt og særligt svedlugt overfor myggene
Brug myggenet
Tildække huden med stof
Søg væk fra de steder du ved, der er myg

Gode råd til at undgå myggestik

1. Brug et veldokumenteret myggemiddel

Det mest effektive mod generende myg når du med et myggemiddel. Der findes to typer: syntetiske og naturlige myggemidler. De syntetiske er mere effektive og har en længere virketid end de naturlige, og er derfor ofte at foretrække.
De to typer myggemidler virker også forskelligt på myggene; de syntetiske afskræmmer myggene, hvor de naturlige overdøver vores naturlige kropslugte, så vi kamufleres over for myggene.

2. Bekæmp myggene

Udover at beskytte kroppen ved at sprøjte med myggemidler, kan du aktivt bekæmpe myg i nærområdet vha.f. .eks. myggelys og myggespiraler.. Hvis man både bekæmper myggene, bruger myggemidler og i øvrigt følger nedenstående gode råd er du optimalt beskyttet.

Dæk bar hud med tøj

Hvis du sørger for tildækning af kroppen, undgår du mange myggestik. Selvom myg kan stikke igennem tætsiddende tøj og tynde tekstiler, mindsker tøjet risikoen for myggestik betydeligt. Det er med andre ord især utildækkede hudområder, der er mest udsatte (og særligt de steder hvor kroppen afgiver mest varme såsom håndled, ankler og nakke).

4. Sørg for ventilation

Myg er ikke hurtige og faktisk heller ikke særligt stabile flyvere. Selv let vind gør det endnu vanskeligere for dem at flyve og de undgår derfor helst vindblæste områder. Hvis du opholder dig på et ventileret område, mindsker du derfor risikoen for myggestik betydeligt.

5. Tid på døgnet

Myg er mest aktive om aftenen – især i skumringstimerne. I varme lande ses meget aktive myg imidlertid også i de tidlige morgentimer omkring solopgang. Hvis du om muligt undgår at opholde dig udendørs i disse timer (og husker at bruge myggemidler), mindsker du således risikoen for myggestik betydeligt.

Myggenes favorit-biotop

Skal du ud i naturen, er det svært helt at undgå myg – men du søger at undgå de steder, hvor myggene især trives, kan du begrænse risikoen for myggestik betydeligt.
Myggenes favoritsteder er, hvor der er vindstille, skyggefuldt og fugtigt. De lever ofte i nærheden af stillestående vand, fordi deres larver udvikler sig heri. Eksempler herpå kan være skovsøer, vandtrug, grøfte, bassiner o.lign. Undgå derfor disse steder, hvis du kan.

7. Brug myggenet

Myggenet kender du om ikke andet så fra film. De bruges mest i lande, hvor myg udgør et stort problem ikke mindst i forbindelse med overførsel af alvorlige sygdomme. I Danmark er det mest relevant om sommeren, hvor problemet med myg er værst. Hvis man skal sove udendørs i f.eks. telt eller direkte under nattehimlen, kan det dog være en god ide, at medbringe et myggenet. Dette gælder også gamle utætte huse, hvor myggene let kan komme indenfor. Her kan man placere myggenettet eksempelvis over sengen eller foran vinduet.

Myggestik om natten

Myggestik, der opstår om natten er ofte et stort problem, fordi man i søvnen er mindre opmærksom på sin krop og derfor har myggene let adgang til deres forehavende.
Får du pludseligt får myggestik om natten, bør du dog overveje, om det egentligt er myggestik, der er tale om. I mange tilfælde er stikkene slet ikke stik, men i stedet bid fra væggelus eller lopper.
Hvis der vitterligt er tale om myggestik, kan man med fordel følge sidstnævnte råd på listen ovenfor – dvs. anvendelse af myggenet – fordi det er en af de mest effektive metoder til at undgå myggestik om natten. I praksis kan man både hænge myggenettet over sengen.
Hvis man skal sove i et meget myggeplaget område, kan man evt. overveje at købe et myggenet, som er imprægnerede med myggemiddel. Dette er dog næppe nødvendigt i Danmark.
Mange har med succes sprøjte myggemiddel på vindueskarme, døre og vægge, inden sengetid. Så kan myggene forsøge om ikke det er bedre hos naboen.

B-vitamin mod myg

Der er aldrig bevist, at B-vitaminer kan bruges til at holde myg på afstand.
Det er heller ikke bevist, at vitaminerne kan reducere symptomerne på myggestik (dvs. kløe, hævelse og rødme).
Der er dog fortsat mange, der forsøger sig med B-vitaminer for at undgå myggestik – især hvis man har tendens til at tiltrække myg.
Baggrunden for denne anbefaling er, at mange mennesker har gode erfaringer med at anvende B-vitaminer mod myg. Hertil kommer, at vitaminernes virkning mod myg er forskellig hos forskellige mennesker – og man finder kun ud af, om de virker eller ej, hvis man prøver sig frem. Og vigtigst i den forbindelse, så er B-vitaminer uskadelige , vandopløselige og de udskilles, hvis man får for mange. Med andre ord, der er ingen risiko ved at forsøge.

Hvorfor prøver mange B-vitamin mod myg?

Tesen er, at vi delvist udskiller B-vitaminer gennem sved – og B-vitaminer, synes de fleste mennesker ikke lugter særligt godt. Så når vi ikke synes de lugter godt, gør mygge det nok ikke heller. Men hvis man har tendens til at tiltrække myg og blive stukket meget, bør man absolut forsøge sig med vitaminerne, da de ikke skader.
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.