Tilbage
Tilpas udvalg

Mod fodsved

Fodsved og dure tæer: Her på DinApoteker.dk kan du let finde hjælp, hvis det er problemer du kender til. Apoteket er kendt og anerkendt for vores enorme sortiment - og du kan se det hele her i fred og ro. Der er mange fabrikater - så du finder sikkert noget til din pengepung - og til dit behov. Og mangler du hjælp, så kig ned på dit lokale apotek. Vi er der jo for at hjælpe dig - og der er ikke langt hen til os.

13 Produkter
Sorter efter:

Sure tæer

Fodsved kender de fleste til. Her får du viden om, hvad du selv kan gøre ved sveden og sure tæer.
Det er det ikke sveden, der er årsag til den dårlige lugt, men derimod de bakterier, som lever på dine fødder og i dine sko.>/br> Bakterierne nedbryder fodsved, og et af slutprodukterne i nedbrydningen er smørsyre, der giver den ubehagelige lugt.
Du får her vores gode råd til at undgå sure tæer.

1. Vask fødderne hver dag

Vask fødderne hver dag med eventuelt med antibakteriel sæbe. Det fjerner snavs, sved og lugtfremkaldende bakterier. Starter eller slutter du dagen med et brusebad, så vær omhyggelig med at vaske dine fødder samtidig. Det er ikke nok at sæbevandet pjasker rundt omkring fødderne i badet. Det bliver de ikke vaskede af. Dine fødder har brug for lige så megen rengøring, som resten af din krop. Sørg for at være særlig grundig mellem tæerne. Det er dér, hvor bakterier og svamp har gode betingelser for at vokse. Hvis du dyrker sport, bør du også vaske dine fødder, når du er færdig med træning.

2. Brug ”scrub” til dine fødder

Hvis du renser dine fødder for døde hudceller, vil det hjælpe med at nedsætte lugtgenerne. Skrub fødderne derhjemme med en bodyscrub eller brug en pimpsten. Er der en kaffedrikker i husholdningen, så kan brugt kaffegrums noget effektiv bruges i en hjemmelavet scrub. Hold altid dine tåneglene rene og trimmede, så du reducerer antallet af bakterier i sokkerne. Du skal huske at smøre fødderne med en fodcreme, så de holdes bløde.
Når du pleje dine fødder og smører dem ind i creme, undgår du revner, sprækker og hård hud, som ellers kan opstå ved overbelastning og manglende fugt. Brug fodcremer med duftstoffer som lavendel, pebermynte eller teatree, der alle hjælper med at bekæmpe dårlig svedlugt eller brug fodpleje produkter som er specielt udviklet til behandling af fodsved.

3. Hold dine fødder tørre

Ildelugtende og sure fødder opstår på grund af bakterier, som trives i fugtige områder. Går du rundt med svedige, klamme sokker og sure sko, stortrives bakterierne og forårsage dårlig lugt. Ved at holde fødderne tørre fjerner du fugtigheden. Sørg for at tørre dine fødder rigtig godt efter du har vasket fødderne.Når du har vasket fødderne med vand og sæbe, kan du med fordel bruge en fodspray eller en fodlotion, som holder fødderne tørre og velduftende i mange timer.

4. Brug sokker

Prøv så vidt muligt altid at bruge strømper i skoene. Strømper af naturlige materiale som bambus eller bomuld suger fugt, så du undgår at den overføres til dine sko eller sidder mellem tæerne. I støvler og tætte sportssko vil vi anbefale dig altid at bruge sokker.
Sokker dur ikke i høje hæle og stiletter, men der kan du enten bruge strømpebukser eller små footies af bomuld, som er designet til at holdes skjult. Skift altid sokker mindst én gang hver dag. Skift gerne til et par friske strømper, når du kommer hjem fra arbejde.
Du bør altid vaske dine sokker ved 60 grader. Bruger du strømper af uld, der ikke kan tåle høje varmegrader kan du vaske dem i desinfektionsmidlet rodalon.

5. Brug fod-antiperspirant

Antiperspiranter nedsætter svedproduktionen, mens almindelige foddeodoranter derimod kun kamouflerer lugten. Brug antiperspirant på dine fødder, inden du går i seng. Mens du sover, trænger det godt ind i fødderne så det kan virke. Sørg for at komme godt ind mellem tæerne, hvor fugten er og dermed sure lugte starter. Brug gerne antiperspirant inden du tager sko på om morgenen. Men husk, at når fødderne sveder nedsættes den antiperspirerende effekt.

6. Giv dine fødder fri

Når du er hjemme, så smid sokkerne og sko og gå barfodet rundt. Hvis du begynder at fryse om fødderne, så tag et par rene hyggesokker på, som ikke strammer omkring tæerne. De har godt af luft.

7. Giv fødderne et fodbad

Giv fødderne et dejligt fodbad gerne tilsat fodbadesalg. Du kan evt. bruge noget husholdningseddike i badevandet, da det også fjerner bakterier og så skifte vandet ud undervejs, så fødderne ikke ender med at lugte af eddike. Afslut med en plejende fodcreme.

8. Brug natron mod sure tæer

Et gammelt husråd er, at bagepulver effektivt absorberer både lugt og fugt fra dine svedige, sure tæer. Det samme gør sig gældende med kartoffelmel, babypudder og talkum.
Vask og tør dine fødder ekstra grundigt, gnub derefter fødderne ind i bagepulver og tag sokker på - så holder du fødderne tørre.

9. Skift mellem flere par sko

Du bør ikke bruge samme par sko to dage i træk. Hver gang du skifter fodtøj, så lad skoene stå i mindst et døgn, så de kan nå at tørre helt. Det reducerer fugt, og det er en af livsbetingelserne for de bakterier, der forårsager lugten. Træner du hver dag, bør du købe to par træningssko. Under motion, danner du nemlig meget fodsved. Skift mellem dine træningssko og sørg for at give hvert par nok tid til at tørre helt, inden du træner i dem igen.

10. Tør skoene ud

Drys dine sko og såler med natron. Eller gør som mange: Hæld kattegrus i skoene, da det absorberer både fugt og lugte. Et par dråber æteriske olier som eukalyptus og teatree er også effektivt, når det handler om at kamouflere lugte. Dryp det evt. på en klud først og gnid herefter skoene indvendigt. Du kan også lave en opløsning med rodalon og vaske skoene indvendigt med blandingen, hvis de kan tåle at blive våde.

11. Vælg det rigtige fodtøj

Sørg for at brug sko, hvor dine fødder kan ånde, d.v.s undgå sko lavet af plastic, syntetiske materialer og gummi. Køb i stedet sko lavet af materialer som læder og skind samt tekstiler og åndbar mesh.
Hvor det er muligt sko så vælg gerne sko med løse indlægssåler, så sålerne kan tages ud af fugtige sko og hænges til tørring. Det forlænger i øvrigt skoenes levetid, og giver sundere fødder, at sålerne kan skiftes ud efter behov. Brug sandaler og åbne sko så længe klimaet tillader det, så fødderne får masser af luft og sveden holdes på et minimum.

12. Vask dit fodtøj

Hvis du bruger dine sko meget og de kan tåle at komme i vaskemaskinen, så vask dem jævnligt – måske en gang om måneden. Tåler dine sko ikke en tur i vaskemaskine, kan du lægge dem i en pose og putte dem i fryseren natten over, da også lave temperaturer slår bakterier ihjel.

13. Sørg for tørre sko

Når du går i sne, slud eller regn, skal du sørge for at tilpasse dit fodtøj til vejret, så du undgår at sko og støvler bliver våde indeni. Bliver de våde, kommer de til at lugte surt.
Svedige, sure tæer opstår oftest efter en lang arbejdsdag og om sommeren hvor varme og fugt skaber optimale levevilkår for bakterier. Den nemmeste løsning på problemet er, at du smider strømper og sko, og giver fødderne masser af frisk luft. Hvis ikke det er muligt, så sørg i det mindste for at undgå fugtige strømper.
Sørg for at du har et ekstra par i tasken, som du kan skifte med i løbet af dagen. Undgå altid bare tæer i lukkede sko. Drys med babypudder, kartoffelmel eller talkum, så tørheden bevares bedst muligt. De ovenstående råd er et effektivt middel mod sure tæer. Hvis du følger dem, burde du kunne undgå dårligt lugtende tæer. Er det ikke tilfældet, bør du kontakte din læge i stedet. Du kan spørge på dit lokale apotek – eller bruge chatten på DinApoteker.dk
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.