Tilbage
Tilpas udvalg

Modermælkserstatning & ernæringsprodukter

På DinApoteker.dk kan du let opøge det sortiment, vi på dit lokale apotek har til at løse de situationer, hvor du mangler mad til barnet. Du finder det største sortiment hos os. Og mangler du noget, så kig ned på dit lokale apotek. Vi er jo lige i nærheden.

46 Produkter
Sorter efter:

Modermælkserstatning eller brystmælk

Både Verdenssundhedsorganisationen WHO og den danske Sundhedsstyrelse anbefaler at alle børn om muligt bør ernæres med modermælk frem for modermælkserstatning. Dette skyldes bl.a. hensynet til nærvær af gavn for begge parter, men også da det er bevist, at hvis barnet får modermælk i det første halve leveår – eller længere nedsættes risikoen for udvikling af astma og allergi, ligesom forsvaret mod infektioner er dokumenteret forbedret. Men for nogle mødre, kan der være væsentlige grunde til, at amning ikke er muligt.

Husk D-dråber

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at dit barn får 10 mikrogram D-vitamin fra det er 2 uger til det bliver 2 år. Og vælger du at give dit barn modermælkserstatning MED D-vitamin, skal du selvfølgelig regne det indhold med i de anbefalede 10 mikrogram.

Flaskemælk eller brystmælk?

Det vil selvfølgelig altid være moderens afgørelse, om hun foretrækker bryst eller flaske til sit barn. Er du usikker på, om du skal vælge brysternæring eller flaskeernæring, kan du tage en snak med jordemoderen eller børnesundhedsplejersken. Mange prøver at forsøge at amme i en måned og derefter tager den endelige beslutning.
Den første måned med amning er normalt den vanskeligste. Klarer du dig gennem denne periode, kan du forvente, at det herefter kun bliver lettere at amme. Det er vigtigt, at du åbner op for dine holdninger overfor jordemoderen eller lægen så tidligt som muligt – måske allerede i slutningen af din graviditet. Det er vigtigt, at du er åben, så de kan råde dig – og du skal vide, at du ikke anses som en dårlig mor, fordi du ikke ønsker at amme.

Brystmælk beskytter dit barn mod infektioner og andre sygdomme

Mange undersøgelser har gennem årene vist, at babyer der ernæres med brystmælk det først ehalve leveår, er ikke så udsat for infektioner. Desuden tyder flere undersøgelsen på at barnet er er bedre rustet imod mod udvikling af astma og allergi. Der er desuden undersøgelser, som tyder på, at brystmælk giver dit barn mere optimal mental udvikling.

Forskelle på modermælk og modermælkserstatning?

Modermælk er kort og godt det perfekte tilskud for dit nyfødte barn. Modermælk indeholder alle de nødvendige næringsstoffer, som dit barn behøver. Det er klart, at producenterne af modermælkserstatning har samme mål. De forskellige antistoffer osv som med din egen mælk tilføres dit barn, indeholder flaskemælk ikke.
Modermælkserstatning indeholder heller ikke de fordøjelsesenzymer, der er i din brystmælk. Næringsindholdet i de fleste modermælkserstatninger tilstræbes at være optimalt – om end standardiseret.
Næringsindholdet i modermælken ændrer sig i takt med barnets behov. Fedtindholdet i modermælken stiger blandt andet i løbet af madningen, så der er mere fedt i den sidste mælk end i den første. Herudover indeholder modermælk de fedtsyrer, som barnet behøver, samt enzymet lipase som hjælper barnet med at fordøje fedtet.
Der er teorier om, at nogle enkelte næringsstoffer ikke er så letoptagelige fra flaskemælk som brystmælk.
Dit barn anbefales at få tilført 10 mikrogram D vitamin fra 2 uger til og med 2 år. Drøft det med din sundhedsplejerske eller praktiserende læge, hvis du er i tvivl.

Brysternæring og allergi

Med mælkeerstatning baseret på komælk, kan dit barn udvikle allergi mod nogle af mælkeproteinerne. I nogle tilfælde ses også af og til give allergi mod sojabaserede erstatninger, endskønt disse af og til markedsføres som ”anti-allergene”.

Hvilke fordele er der ved modermælk

Modermælk indeholder enkelte proteiner, som er gavnlige for barnet. Disse er ikke til stede i komælks- eller modermælkserstatninger
Kolesterolindholdet er højere i modermælk end i erstatninger. I modsætning til senere i livet, hvor vi gerne går udenom kolesterol, er det i barneårene positivt for barnet, da kolesterol indgår i udviklingen af barnets hjerne og produktionen af en række hormoner og vitamin D.
Der er mere mælkesukker (Laktose) i modermælk end i erstatning. Mælkeerstatning tilsættes ofte sukrose og glukose i stedet.
Vitaminer og mineraler er ofte lettere optagelige i barnets tarm fra modermælk end fra modermælkserstatning Modermælkens sammensætning gør, at barnet mælken bedre. Børn, der får brystmælk, har derfor en mindre mængde afføring
Modermælken indeholder som nævnt antistoffer, som giver barnet ekstra beskyttelse mod bl.a. infektioner
Amning har ofte en beroligende på både barn og mor
Forskning tyder på, at kvinder, der har ammet deres børn nedsætter risikoen for brystcancer
Amning ser ud til at have en beskyttende effekt mod brystkræft hos moderen Brystmælk er gratis
Brysternæring er let om natten end at skulle op og varme flasker mv

Tilskud de dyrere hydrolyserede erstatningsprodukter

I nogle tilfælde er man grundet allergi benytte kostbar modermælkserstatning. Har dit barn har fået konstateret en mælkeallergi, kan du i visse tilfælde få tilskud til at købe hydrolyserede modermælkserstatninger, hvis den årlige udgift overstiger et vist beløb. Det kræver en såkaldt grøn recept fra din læge.

Tegn på overfølsomhed overfor mælk

Barnet græder og viser tegn på eksempelvis mavesmerter og mavekneb efter at være blevet madet
Barnet kaster op efter madning
Barnet har vedvarende forstoppelse eller diaré
Barnet døjer med koliksmerter og har oppustet mave efter madning
Barnet virker uroligt og irritabelt
Nogle børn får rødt udslæt i ansigtet eller omkring endetarmen
Barnet lider af hyppige forkølelser og ørebetændelser
Barnet får rødt udslæt, særligt i knæ- og albuefurerne
Disse symptomer er ikke specifikke og kan også skyldes andre forhold end allergi over for modermælkserstatning.

Mangler du viden?

Du kan altid søge yderligere oplysninger hos din sundhedsplejerske eller hos din læge. Du må også gerne spørge på dit lokale apotek, eller på chatten på DinApoteker.dk
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Samtykkeerklæring

Du oplyses hermed om, at din Apoteker er dataansvarlig for de oplysninger, der gives i forbindelse med chatten. din Apoteker opbevarer alene din IP-adresse til brug for statistiske formål (i op til 18 måneder), og således ikke nogen øvrige personoplysninger, medmindre du selv opgiver sådanne oplysninger i forbindelse med chatten. Chatdialogen slettes efter 24 timer.

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores persondatapolitik. For at starte chatten skal du samtykke til behandlingen heraf ved at sætte kryds i boksen nedenfor.

Jeg er indforstået med, at dinapoteker.dk opbevarer min chatdialog i 24 timer, og at mit opkald indgår i en samlet statistik for en periode på op til 18 måneder.