Tilbage

Lus og fnat

Her på DinApoteker.dk kan du se og læse mere om apotekets håndkøbssortiment indenfor midler du kan købe uden recept til behandling af lus og fnat. Har du brugt midlerne efter brugsanvisningen - og du ikke føler tilstrækkelig effekt, bør du kontakte din læge. Har du spørgsmål, kan du træffe os på dit lokale apotek. For "ikke lægemidler" mod lus, kan du finde dem under "Personlig pleje / Hår og negle / Lusemidler".

5 Produkter
Sorter efter:

Fnat og behandling af fnat

Fnat er meget generende og der berettes aktuelt om mange smittede tilfælde blandt unge især på efterskoler. Ud over kløe, viser fnat sig som hududslæt, og efterhånden ses også kradsningsmærker typisk ved håndled. Lægen eller hudlægen stiller diagnosen ved fund af midegang eller levende mide. Midens størrelse ligger lige på grænsen af, hvad der kan ses med det blotte øje. Det kan være vanskeligt at lokalisere en levende mide, da der ofte kun er 5-15 mider/vært.

Årsag til at blive smittet med fnat

Fnat skyldes miden Sarcoptes scabiei, som giver en intens kløe i huden, der forværres ved sengetid. Kløen skyldes en immunologisk reaktion på midernes affaldsprodukter og indsætter 2-6 uger efter man er blevet smittet. Hos tidligere smittede opstår kløen kort tid efter smitte.
Fnat smitter normalt ved tæt hud til hud-kontakt i familier eller ved seksuel kontakt. Men miden kan overleve uden for menneskekroppen og kan derfor også smitte via genstande (fx håndklæder, sengetøj, tøj, sko, hovedtelefoner og stofmøbler)
Smittespredning blandt skolebørn er sjælden, men på efterskoler, hvor unge bor tæt sammen, ses ofte udbrud – især i vintermånederne.

Cremer, der lindrer kløen

Opnås ikke den ønskede effekt, må man kontakte læge/hudlæge igen. Hvis det bliver ved at klø, vil lægen ofte udskrive recept på effektive cremer til at lindre kløen.

Læs også: Bekæmpelse af lus

Gode råd fra DinApoteker

Fnat behandles som førstevalg med en creme, som smøres på kroppen. Vi anbefaler at hele husstanden behandles, hvis der har været tæt kontakt. Derudover er det vigtigt også at gøre boligen grundig rent, for at komme eventuelle resterende mider til livs. Husk at søge læge ved mistanke om fnat for at få stillet diagnosen.

Fnat er meget smitsom

Fnat er en meget kløende hudlidelse, som skyldes fnatmiden. Den graver små gange i huden, hvor den formerer sig. Smitten sker ved tæt kropskontakt, for eksempel fra barn til barn i daginstitutioner eller mellem familiemedlemmer.
Der går typisk i størrelsesordenen et par uger, fra man er blevet smittet, til symptomerne melder sig. Fnat viser sig blandt andet ved udslæt og intens kløe, som er værst om aftenen, når man lægger sig i sin varme seng, da fnatmiderne bliver mere aktive, når det er lunt. Fingre, håndled, armhuler og huden omkring navlen rammes oftest.

Læs også: Hvad er fnat?

Behandling med creme

Fnat søges først behandles med en creme, som skal smøres på ren, tør og kølig hud. Hele kroppen bortset fra ansigt og hovedbund skal smøres. Hos ældre og børn under tre år skal hovedbund og ansigt dog også smøres. Børn under to år bør kun behandles efter lægens anvisning. Cremen skal sidde i 8-12 timer, hvorfor det er en god idé at påføre den om aftenen og lade den sidde natten over.
Alle i husstanden bør behandles, selvom kun én har fået konstateret fnat. Det skyldes, at man godt kan være smittet, uden at det kan ses endnu. Allerede næste morgen bør man være fri for fnat og børn kan igen komme i daginstitution eller skole. Daginstitutionen eller skolen bør dog informeres om fnat-smitten, og forældre til disse børn bør være opmærksom på kløe og udslæt hos børnene i de efterfølgende 3-6 uger efter det sidst opståede tilfælde. Hvis der ikke er symptomer, behøver man ikke at behandle børnene.

Rengøring af hjemmet, så du minimerer smitterisikoen

Som nævnt anbefaler vi, at du grundigt rengør hjemmet, for at undgå at smitten bryder ud igen.
Det vil sige:
Det betyder: Vask alt sengetøj ved 60 grader.
Vask tøj og håndklæder ved 60 grader. Hvis tøjet ikke kan tåle det, kan du i stedet lægge det i fryseren en dag eller i en lukket plastikpose ved stuetemperatur i tre dage. Ved lavere temperaturer eller høj luftfugtighed bør det henstilles i en uge.
Støvsug møbler og gulvtæpper
Rengør hjemmet med rengøringsmiddel som du plejer.
Viser nogen i husstanden igen tegn på fnat, kan man gentage behandlingen - dog tidligst efter en uge. Det vil i så fald kun være nødvendigt at behandle den person, som viser symptomer.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.