Tilbage

Glidecremer

Ved seksuel stimulation aktiveres områder i slimhinderne, som danner et gennemsigtigt sekret. Sekretet er med til at nedsætte friktionen ved samleje, og gør oplevelsen behagelig. Hos kvinder hedder dette sekret lubrikation, og hos mænd hedder det præ-sæd.

Man kan opleve, at mængden af sekret er nedsat, hvilket kan have forskellige årsager. Det kan være manglende lyst til sex, at man har angst for, at samlejet vil blive smertefuldt, eller at man er stresset eller træt. Nogle kvinder oplever også, at brug af p-piller, minipiller eller spiral nedsætter produktionen af sekret, og ydermere er det ikke ualmindeligt, at kvinder efter overgangsalderen vil opleve tørhed, hvilket skyldes den nedsatte mængde af østrogen i området, som gør slimhinderne dårlige til at producere sekretet. Brugere af kondom kan også opleve tørhed, idet kvindens lubrikation og mandens præ-sæd ikke vil komme i kontakt med partnerens kønsdele.
Til afhjælpning af problemet er det muligt at anvende glidecremer. Som udgangspunkt findes der overordnet to forskellige slags: vandbaserede produkter og silikonebaserede produkter. Hvilket produkt, man vælger, afhænger af, hvordan man har tiltænkt brugen af det.

Er man bruger af kondom og sexlegetøj, er en vandbaseret glidecreme at foretrække. Når man bruger kondom sammen med vandbaseret glidecreme, mindskes friktionen, og dermed mindskes risikoen for, at kondomet brister. Er glidecremen udelukkende silikonebaseret, kan den derimod svække det latex, som kondomer er lavet af. På samme måde kan nogle silikonebaserede glidecremer ødelægge sexlegetøj, hvor man kan opleve, at overfladen vil begynde at smuldre. Tjek derfor på emballagen, om glidecremen kan anvendes til det formål, du ønsker.

En vandbaseret glidecreme vil efter lidt tid fordampe, og det kan være nødvendigt at påføre en mængde igen. Er man ikke bruger af kondom eller sexlegetøj, kan det derfor være en fordel i stedet at vælge en silikonebaseret glidecreme, hvis man ønsker en mere længerevarende effekt. Silikonebaserede glidecremer er desuden at foretrække ved brug til analsex, hvis der ikke anvendes kondom. Følelsen af silikonebaseret glidecreme er væsentlig anderledes end den vandbaserede, hvilket kan beskrives som en mere silkeglat fornemmelse, hvorimod det kan fornemmes, at den vandbaserede fordamper og forsvinder efterhånden.

Hvilket mærke af glidecreme, man anvender, er smag og behag. Det kan være en idé at tænke med i overvejelsen, at produktet skal påføres de mest ”sårbare” dele af kroppen, og at det derfor kan være en fordel at gå efter produkter, der ikke vil øge en risiko for allergi eller irritation. Dette gør du ved at vælge produkter, der er helt fri for parfume, farve og smag.

På apoteket finder du produkter, som er deklareret i samarbejde med astma- og allergiforbundet, og Apotekets silikonebaserede glidecreme er desuden én af de silikonebaserede produkter på markedet, som godt kan anvendes sammen med kondom og sexlegetøj.

​​​​​​​
Har du spørgsmål, er du velkommen på dit lokale apotek eller du kan skrive til os på chatten her på DinApoteker.dk


Dinapoteker.dk Marts 2021


Produkter vi anbefaler:
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.