Tilbage

Hvordan læser jeg RI?

På kosttilskud er det obligatorisk at oplyse % af RI. RI står for referenceindtag og udtrykker den gennemsnitlige daglige indtagelse af et vitamin eller mineral for en voksen person. På den måde kan du sammenligne kosttilskud med hinanden.
RI kan også bruges som tommelfingerregel til at vurdere, hvor meget af et vitamin eller mineral du kan indtage uden bekymring. Værdier på mange 100% bør du være forsigtig med, med mindre det er aftalt med din læge.
Du skal dog vide, at RI udtrykker en omtrentlig gennemsnitsindtagelse og ikke nødvendigvis et gennemsnitsbehov. Eksempelvis anbefaler Sundheds- og Fødevarestyrelsen, at alle voksne i vinterhalvåret tager 5-10 mikrogram D-vitamin om dagen, hvilket svarer til 100-200% af RI. Fra 70-års alderen anbefales 20 mikrogram hver dag, hvilket er 400% af RI. Ligeledes kan unge i vækst, gravide og menstruerende kvinder have behov for jerndoser, der ligger langt over 100% af RI. Der er flere individuelle eksempler på, at det kan være fornuftigt at indtage over 100% af RI, men som tommelfingerregel bør du være forsigtig med det uden forudgående sundhedsfaglig rådgivning.
% af RI udtrykkes altid i forhold til voksne mennesker (fra 11 år). Det er godt at være opmærksom på, når du læser på børnevitaminer. Mindre børn har sjældent behov for lige så høje doser som voksne og derfor heller ikke behov for at ligge lige så højt i % af RI.

Kilde: Morten Dahl, speciallæge, Læge og Familie
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.