Tilbage

Hygiejnebind, tamponer eller menstruationskop?

Hvad virker bedst mod menstruation? Læs om bind, tampon og menstruationskop her - og køb de produkter du har brug. Få hjælp til menstruationsartikler af dit apotek her.

Under en menstruation bløder en kvinde i gennemsnit 80 ml, og menstruationens varighed er ca. 4-7 dage, hvor mængden af blod vil variere – oftest en større mængde i starten af menstruationen, til menstruationsvæske, der til sidst ikke indeholder ret store mængder blod. Smag og behag er afgørende for, hvilket produkt/hvilke produkter, man anvender til menstruationsbeskyttelse. Herunder kan nævnes hygiejnebind, tamponer og menstruationskop.
Menstruation - hvad virker bedst?

Hygiejnebind

De fleste unge piger vælger at starte med at bruge hygiejnebind som menstruationsbeskyttelse, når de får deres første menstruation. Bindet har en selvklæbende bagside, som klistres fast i trussen, og bindet fungerer derved som et lille bind. Der findes et utal af forskellige bind, og man vælger det, der passer, afhængigt af, hvordan ens behov er.
Der er som regel angivet dråbetegn på pakningen for at indikere, om bindet suger meget eller lidt. Et kraftigt sugende bind er lidt tykkere end bind, der suger knap så kraftigt. Derudover findes bind med vinger, som også har klister på bagsiden, og bukkes bagom trussens kant, for at sikre, at bindet sidder godt. Til natlig beskyttelse findes natbind, som er længere bagudtil, så man undgår, at menstruationsblodet løber ”bagud” og ud over kanten på bindet. Bind skal gerne skiftes ca. hver 4. time for at undgå, at man bløder igennem, og for at undgå generende lugt.
Fordelene ved at bruge bind er, at det er let at anvende, og at der ikke er noget der skal indføres i skeden ved brug. Bindet kan ikke ses gennem bukserne, og de firmaer, der i dag laver bind, er rigtig dygtige til at lave bindene tynde, med en god sugeevne, så det gøres så behageligt som muligt. Ulempen ved bind er, at de ikke kan benyttes i f.eks. svømmehallen, på badeferier og lignende.

Tamponer

Har man behov for menstruationsbeskyttelse, hvor man ikke mærker, at man bruger beskyttelse, kan det være en fordel at skifte bindet ud med tampon. Tamponer findes i forskellige størrelser, alt efter, hvor kraftige blødninger, man har, og de findes med og uden indføringshylster.
Til nybegyndere kan anbefales at bruge tamponer med indføringshylster, som er består af to små samlede rør lavet af pap eller plastik med en glat overflade, som indføres i skeden, og tamponen indsættes ved, at man skubber det lille rør igennem det store rør, og derved presser tamponen ud. Sørg for, at placere tamponen så højt som muligt, da det er mest behageligt. Tamponens snor skal sidde udenfor skeden. En tampon kan ikke forsvinde oppe i skeden, da den ikke har nogen anden udvej. Tamponen skal skiftes ca. hver 3-4. time, og må aldrig sidde længere end 8 timer.
Det er ikke anbefalet, at man sover med en tampon. En ”glemt tampon” er god grobund for bakterier, og kan i allerværste tilfælde være årsag til den sjældne, men alvorlige infektion Toksisk shock syndrom, der kræver behandling på sygehuset.
Bind og tamponer må ikke smides i toilettet, da de let kan stoppe afløbet.

Menstruationskop

Et af de nyere produkter på markedet til menstruationsbeskyttelse, er menstruationskoppen. Det er et bæger af silikone med en ”snip” i bunden. Inden brug, steriliseres koppen ved at koge den i en gryde i 6 minutter. Nogle firmaer har lavet en plasticbøtte, der medfølger, som kan anvendes til at sterilisere koppen i microovnen.

Når koppen skal indsættes, foldes den sammen, og indføres herefter i skeden. Har man svært ved indføringen, kan man evt. anvende en lille smule glidecreme. Når koppen er indsat, hiver man forsigtigt i snippen, hvorefter koppen vil danne vacuum rundt om livmoderhalsen, og opsamle menstruationsblod. En kop danner ikke grobund for bakterier ligesom en tampon gør, og kan i princippet sidde i skeden i noget længere tid, hvilket også gør den velegnet til at sove med om natten. Når koppen skal tømmes, hiver man ned i snippen, tager fat om koppens sider for at få den til at slippe vacuum, og hiver den ud. Indholdet tømmes i toilettet, koppen vaskes med varmt vand og evt. intimsæbe, og indsættes i skeden igen. Er man på farten, eller ved man, at der kun er offentlige toiletter tilgængelige med håndvask udenfor toiletbåsen, findes vådservietter specielt beregnet til at rengøre koppen inden den igen indføres i skeden.Sidder koppen som den skal, er det ikke nødvendigt at bruge anden beskyttelse, men det kan kræve en smule øvelse at lære at bruge koppen korrekt, og derfor kan det være en god idé at bruge et bind eller trusseindlæg som en ekstra sikkerhed de første par gange.
Koppen findes i flere størrelser – til teenagere, til kvinder, der ikke har født, og til kvinder, der har født.

GingerOrganic Dagbind

Hygiejnebind

10 stk.

Varen kan ikke skaffes
44,95 kr

Pinex 500 mg 20 stk

Mod smerter og feber

20 stk. tabletter

Varen er på lager
24,80 kr


Er du i tvivl om noget, er du som altid velkommen på dit lokale apotek, eller du kan kontakte os anonymt på chatten her på DinApoteker.dk

Køb kosttilskud til kvinder her

DinApoteker.dk Januar 2023

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.