Tilbage

Jernmangel

Slæber du dig igennem dagen, og savner du overskud til gøremålene, så deler du skæbne med mange andre - primært kvinder.
​​​​​​​Men måske har du jernmangel?

Hvorfor har man brug for jern?

Jern er et livsvigtigt mineral som bruges til at danne røde blodlegemer, opbygge muskelvæv samt til mange andre stofskifteprocesser. Jern er nødvendigt for at få ilt ud til kroppens organer og væv samt for at medtage kuldioxid tilbage til lungerne.

Kvinder har højere risiko for at udvikle jernmangel end mænd. Det skønnes at 40-50% af de danske kvinder i den fødedygtige alder har jernmangel1 og en endnu større andel har små jernreserver. Det er ikke overraskende når man ved at 97% af kvinderne mellem 18-45 år har et jernindtag, der ligger under det anbefalede jernindtag på 15 mg om dagen2.

Den er især gal med de kvindelige teenagere, når vi taler om jernmangel. Faktisk er det 40-50 procent af unge piger i Danmark, som mangler jern. Heldigvis er jernmangel nemt at behandle. Er du i tvivl, om du er i mangel, så kan du gå til lægen og få foretaget en blodprøve.

Se alle vitaminer og tilskud her

Træt? Måske mangler du jern
Diagnose af jernmangel

Du har...

Hvis din plasma ferritin er:
Normale jernreserver
  • 31-300 µg/L* (mænd)
  • 31-200 µg/L* (kvinder)
Små jernreserver
15-30 µg/L*
Jernmangel
under 15 µg/L*
Blodmangel
  • under 15 µg/L* og blodprocenten (HgB) er under 7,4 mmol/L** for kvinder og
  • 8,1 mmol/L** for mænd
* mikrogram per liter
** millimol per liter

Hvordan ved du om du har jernmangel?

Det kan være svært at opdage, om du mangler jern. Træthed eller hovedpine er typiske symptomer på jernmangel, men kan også forekomme som følge af for lidt søvn, stress fra arbejde eller ændringer i kost eller livsstil. Derfor er det nemt at overse en jernmangel. I virkeligheden er jernmangel dog både nemt at opdage og at forebygge – hvis du altså ved, hvad du skal kigge efter…
Kosten er måske den vigtigste årsag til det store antal kvinder med jernmangel. Med en sund og varieret kost kan du få tilført tilstrækkeligt med jern. Spiser du usundt, for mange snacks og for få ordentlige måltider, så indtager du ikke den mængde jern, som er nødvendig.
Måling af plasma ferritin kan bruges til at diagnosticere jernmangel, mens den hyppigt anvendte fingerprik-prøve måler blodprocenten og kun kan bruges til at vurdere blodmangel.

Optagelse af de forskellige jernforbindelser

Jernsalte
Traditionelt har de tilgængelige jernkilder bestået af jernsalte som ferro fumarat, ferro sulfat og ferro glukonat samt af hæmjern fra grise- eller okseblod. Optagelsen af jern fra jernsalte er krævende for kroppen og en kraftig overdosering af jernsalte er nødvendig fordi optagelsen af jernet er så dårlig, at det meste af jernet udskilles med afføringen som derfor farves sort.
Jernchelater som Ferrochel®
Jernchelater som det dokumenterede Ferrochel® optages meget bedre i kroppen takket være et transportsystem som findes i cellerne i tarmvæggen. Blandt andet er dette jernchelat afprøvet på danske gravide på Næstved Sygehus. En bedre optagelse af jernet medfører et mindre spild og dermed også færre gener som forstoppelse.

Gode råd om jerntilskud

Det er en fordel at tage den lavest effektive jerndosis da det oxidative stress i tarmen mindskes og absorptionen af andre metaller påvirkes mindst muligt.
Indtagelse af jerntilskud sammen med mad
Der er lavet studier på optagelse af jernchelatet Ferrochel® sammenlignet med jernsalte når det indtages sammen med mad. Ligesom i de andre studier om optagelse, så optages Ferrochel® bedre end jernsalte når de tages sammen med mad.
Det må dog generelt frarådes at man indtager sit jerntilskud sammen med maden i de tilfælde, hvor det er muligt at adskille indtagelsen af jern fra kosten eller andre hæmmere af jernoptagelsen. Der mangler stadig viden om, hvor meget optagelsen af Ferrochel® nedsættes når det tages med et måltid.
Et par gode huskeregler
Drik ikke te eller kaffe til maden, da disse drikke hæmmer jernoptagelsen. Et glas vin eller anden alkohol fremmer derimod jernoptagelsen.
Hvis der er rødt kød (okse eller and) på menuen, så supplér med grøntsager med højt jernindhold. Optagelsen af jern fra grøntsagerne øges på grund af det samtidige kødindtag.
Hvis kosten overvejende består af grøntsager, så husk også at indtage grøntsager der indeholder C-vitamin, der fremmer jernoptagelsen

Kilder:
[1]Milman NT, et al. Iron prophylaxis during pregnancy -- how much iron is needed? A randomized dose- response study of 20-80 mg ferrous iron daily in pregnant women. Acta Obstetetricia et Gynecologica Scandinavica 2005;84:238-247. DOI: 10.1111/j.0001-6349.2005.00610.x
[2] Milman NT. Dietary Iron Intake in Women of Reproductive Age in Europe: A Review of 49 Studies from 29 Countries in the Period 1993–2015. Hindawi. Journal of Nutrition and Metabolism. Volume 2019, Article ID 7631306, 13 pages. DOI: 10.1155/2019/7631306
dinApoteker.dk December 2022
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.