Tilbage

Info om vitaminer og mineraler

Hvad er vitaminer?

Vitaminer og mineraler er hjælpestoffer, der sørger for, at en masse processer i din krop fungerer normalt. Det lyder banalt, men ikke desto mindre er der tale om yderst vigtige processer såsom, at musklerne fungerer, at hjertet slår i normal rytme, at knoglerne holdes stærke, at immunforsvaret kan bekæmpe infektioner, at ilt transporteres rundt til hele kroppen, og at hjernen kan virke normalt. Et enkelt vitamin eller mineral kan være bestemmende for flere 100 processer i kroppen. Vitaminer og mineraler er livsvigtige. Vores krop kan med få undtagelser ikke selv danne vitaminer og mineraler, og vi er helt afhængige af at få dem udefra med kosten eller kosttilskud.
Der findes to typer af vitaminer: Vandopløselige og fedtopløselige. De vandopløselige har kortere levetid i kroppen. Noget af vitaminet tisses ud, men langt fra det hele. Noget af vitaminet oplagres og bruges i kroppen. For eksempel er det først efter 1-3 år, at B12-depoterne i kroppen er tømte i en grad, så man udvikler følgetilstande, hvis man stopper med at indtage B12-vitamin fra animalske fødevarer eller kosttilskud. De vandopløselige vitaminer tæller C-vitamin og gruppen af de mange B-vitaminer.
Fedtopløselige vitaminer omsættes langsomt i kroppen. Kroppen har brug for fedtopløselige vitaminer. De er livsvigtige. For store mængder tager det dog kroppen lang tid at komme af med. De fedtopløselige vitaminer er vitamin A, D, E og K.
Mineraler er en gruppe af meget forskellige næringsstoffer med bestemte kemiske strukturer. Jern er uden sammenligning det mineral, flest af os er i underskud af. Andre kendte mineraler er magnesium, selen, zink, jod og calcium. Der findes flere, og deres funktioner er både overlappende og vidt forskellige.
Det første vitamin blev opdaget for over 100 år siden. Eller rettere sagt identificeret, for det eksisterede naturligvis i kosten, selv om man ikke havde identificeret det. Det var B1-vitamin, også kaldet thiamin. Ordet ”vitamin” blev opfundet ud fra ”vital”, som betyder ”for livet” på latin, og ”amin”, da B1-vitamin indeholder en amin-del.


Kan jeg tage for mange vitaminer?

Fødevarestyrelsen har fastsat grænser for, hvor meget af hvert vitamin og mineral, der maksimalt må være i et kosttilskud. Det er dog ikke det samme som, at det bedste er at gå til grænsen. Videnskabeligt set er det skidt at få for lidt og skidt at få for meget. Det er en videnskabelig balance, og mere er bestemt ikke altid bedre. Med meget høje doser kan virkningen af et vitamin eller mineral svækkes og i nogle undersøgelser føre til risiko for negative helbredskonsekvenser på sigt.
Dine behov afhænger i høj grad af kostvaner, alder, aktivitetsniveau og personlige faktorer såsom sygdomme, menstruation, hudfarve og soleksponering.

Kilde: Morten Dahl, speciallæge, Læge og Familie
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.