Tilbage

Småtspisende, ingen appetit

Har du øget behov for energi og protein?

Mange oplever i perioder af livet under sygdom eller livskriser, ikke at have appetit. Den manglende appetit og madlede bliver bremsen for tilstrækkelig indtagelse af næring. Men med tilskud af energi og protein kan du dække behovet.
Særligt i livets alvorlige kriser og ved mange alvorlige sygdomme er det helt naturligt, at man mister appetitten. Det er meget uhensigtsmæssigt, for ikke sjældent er naturen indrettet, så kroppens mekanismer sikrer overlevelsen.
Det er derfor vi eksempelvis udskiller stresshormon, helt fra urtiden, når det ville være formålstjenligt at kunne stikke af.
Under en alvorlig sygdomsperiode, ville det således være optimalt, hvis den syge fik ekstra appetit, for netop der ville man nyde godt af ekstra energi, tilførsel af proteiner og opnå ekstra modstandskraft.
Men i stedet mister uhensigtsmæssigt lysten til at se og smage mad. Det er ikke kritisk i en kort periode på nogle få dage, men er det et forløb, der strækker sig over uger eller måneder, begynder kroppen af tære på kroppens ofte sparsomme depoter. Nedsætter man proteinindtagelsen ender det med, at kroppen tager af protein i bl.a. kroppens muskler.
Ved nedsat appetit, bør du kende årsagen.
Er din appetit nedsat i længere tid, bør du henvende dig til din læge. Ligeså hvis du utilsigtet taber dig. Årsagen skal bør du tale med din læge om.
Det er vigtigt, at du løbende får dækket dit behov for både energi, protein og andre næringsstoffer.
Du kan for at få mere energi og protein i din kost, supplere din mad med for æg, ost, fløde, fedtstof i form af smør eller olie.
Du kan her på DinApoteker.dk se apotekets sortiment af energi og proteinpulver, der også kan bruges til at indblande i dine livretter.
Du kan også supplere din kost med ernæringsdrikke, som tilfører din krop med både energi og de proteiner, din krop har brug for. Vores sortiment omfatter også de såkaldte ”fuldgyldige tilskud”, som indeholder ALT, hvad din krop har brug for. Dem kan man faktisk leve af – uden at tage anden kost.
Hvornår er der tale om, at man har ekstra proteinbehov?
Særligt ved sygdom, længere tids sengeleje og i forbindelse med større operationer, har din krop behov for ekstra protein og energi. Der er mange velsmagende produkter med mange forskellige smagsvarianter, ligesom der er mange forskellige konsistenser. Det kan måske være det ekstra supplement, der kan glide ned, selvom appetitten er begrænset.
Tidligere var ernæringsdrikke lidt uspiseligt som ”meljævning”, men i de senere mange år har producenterne lavet mange virkeligt delikate drikke og bl.a. ”buddinger”. Det er jo vigtigt at ”de glider ned, selv om appetitten er begrænset”.
Ernæringsdrikke og de øvrige ernæringsprodukter har et afbalanceret indhold af vitaminer og mineraler. Nogle produkter kan fås med indhold af fibre, som hjælper din mave ved forstoppelse og diare. Udover at fibrene giver lidt mæthedsfornemmelse, hjælper de med at skabe et godt miljø for nyttige bakterier i tarmen.
Du kan få økonomisk tilskud i nogle tilfælde.
Du kan også få ernæringsdrikke med ekstra protein, som er musklernes byggesten. Ved mange sygdomstilstande har kroppen brug for ekstra mange proteiner. Det er derfor vigtigt, at du får tilstrækkeligt, så din krop ikke begynder at nedbryde din muskulatur for at få dækket sit behov.
I mange situationer kan du ved din læge få en såkaldt ”grøn recept”. Der er nogle retningslinier, som din tilstand skal leve op til. Men det kan lægen eller sekretæren undersøge, om du lever op til.
Reglerne er jo lavet for at tilgodese, at de, der har ernæringsmæssigt behov, kan få hjælp til det.
Får du en grøn recept hos lægen eller på sygehuset, får du økonomisk tilskud på 60% af udgiften til ernæringsdrikke fra din lokale region. Du kan få mere at vide om ernæringsdrikke på dit apotek. Eller du kan henvende dig på Chatten på DinApoteker.dk
I ganske særlige tilfælde kan din bopælskommune ved terminale lidelser endvidere bevilge betaling af de resterende 40%. Spørg på dit lokale apotek eller hos din egen læge, hvordan reglerne er i dit område.

DinApoteker.dk Juli 2021
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.