Tilbage

Betydningen af amning

Undersøgelser har vist, at de sundhedsmæssige fordele ved amning for både mor og baby er omfattende og har fordele her og nu, men også langsigtede fordele samt psykologiske fordele og hjælper med at etablere et tæt bånd.

Fordele for mor

Fra den allerførste amning skaber du et varigt bånd med din baby og giver ham eller hende en følelse af komfort og tryghed gennem hudkontakt. Ikke alene er amning gratis, men modermælk er klar ved behov og med den helt rigtige temperatur uden at skulle sterilisere flasker eller bære rundt på en pose flasker, når du er ude. Og så er der de sundhedsmæssige fordele ved amning for mor også...

Amningen af dit barn ved brystet umiddelbart efter fødslen hjælper til frigivelse af oxytocin ("kærlighedshormonet", som sender et signal til dine bryster om at frigive mælk til din baby.  Oxytocin tilskynder livmoderen til at trække sig sammen, for at forhindre blødning og begynde at vende tilbage til sin størrelse før graviditeten.  Amning kan forsinke tilbagevenden af din menstruation (sparer jern i din krop), men selvom du er mindre tilbøjelig til at blive gravid i denne periode, er det ikke en idiotsikker metode, så det er bedst ikke at stole helt på det.

Undersøgelser har vist, at fordelene ved amning for mødre omfatter:

 • En lavere risiko for kræft i æggestokkene og livmoderen
 • En lavere risiko for præmenopausal brystkræft
 • Øget knoglestyrke, hvilket resulterer i færre brud og reduceret risiko for knogleskørhed senere i livet
 • En reduktion i risikoen for type II-diabetes på lang sigt

Undersøgelser tyder også på, at ammende mødre på grund af øgede oxytocinniveauer viser mindre postnatal angst og depression end ikke-ammende mødre.  Da din baby er mindre tilbøjelig til at lide af luftvejsinfektioner, diarré og gastroenteritis, hvis han/hun ammes, kan du regne med færre besøg hos din læge og derfor opleve mindres stress forbundet med det. Prolactin, det mælkeproducerende hormon, menes også at have en beroligende effekt på mor.

En anden fordel ved amning for mødre er, at amning hjælper med at mobilisere fedtdepoter og forbrænder op til 500 kalorier om dagen for at hjælpe dig med at tabe graviditetskiloene hurtigere. En mor der giver flaske ville være nødt til at cykle op ad bakke en time for at bruge så mange kalorier! Generelt taber ikke-ammende mødre mindre vægt og har ikke så stor succes med at holde det væk som ammende kvinder. Der er et forslag om, at en ammende mors stofskifte ændres for at regulere blodsukkerniveauet, og dette sammen med mere effektivt vægttab og gode kolesterolniveauer kan føre til en lavere risiko for hjerteproblemer for kvinder, der har ammet.


Fordele for din baby

Din modermælk er den eneste fødevare, der er designet specielt til din baby, kan ikke reproduceres og ændres, når baby vokser, så den dækker hans/hendes behov.  Derudover absorberes næringsstofferne i modermælk lettere end modermælkserstatning, så du kan være sikker på, at han/hun får det maksimale ud af modermælken, samt at være beskyttet af de antistoffer, der produceres kun for ham/hende og videregives gennem din mælk. Der er både kort- og langsigtede fordele ved amning for babyer i den anbefalede tid på seks måneder og derefter amning sammen med fast føde, så længe du og din baby ønsker det.

Umiddelbare fordele for dit barn

Din baby vil straks have en følelse af komfort og tryghed, når du ammer, så det er vigtigt at lægge din baby til brystet så hurtigt som muligt. Din første mælk (råmælk) hjælper ham/hende med at producere sin første afføring for at udskille meconium (de stoffer, der indtages i livmoderen) og linjer hans/hendes mave og tarme for bedre at forsvare sig mod bakterier og vira.

Hvis du har en familiehistorie af diabetes eller allergier, er din baby mindre tilbøjelig til at udvikle disse, hvis han/hun ammes.  Derudover er yderligere fordele ved at amme barnet, at de er mindre tilbøjelige til at:

 • være forstoppet, da deres afføring er blødere, eller lide af diarré
 • har problemer med luft i maven eller opkast efter amning
 • lide af urinvejsinfektioner
 • lide af øreinfektioner
 • indlagt med mave-tarmkatar og luftvejsinfektioner

Modermælk indeholder essentielle stoffer, der hjælper udviklingen af dit barns hjerne, nethinde og centralnervesystem samt vækstfaktorer og hormoner.

Langsigtede fordele for dit barn

Undersøgelser har vist, at ammefordele for barnet kan omfatte:

 • indre sandsynlighed for brystinfektioner indtil 7 år
 • være mindre tilbøjelige til at udvikle eksem og astma
 • lavere risiko for at blive overvægtig og lide af forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, diabetes og tandforfald senere i livet
 • være mere tilbøjelige til at opnå højere score i intelligenstest

Amning og for tidligt fødte babyer

For tidligt fødte børn har især gavn af modermælk, da dette vil opbygge deres styrke og beskytte dem mod infektion. Hvis dit barn ikke kan amme ved brystet, kan du udmalke din modermælk (og råmælk), der skal gives til dit barn på andre måder. Hvis din baby er for lille eller utilpas til at tage det med det samme, kan du fryse din udmalkede modermælk til senere brug.


DinApoteker - August 2022

Produkter vi anbefaler:
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.