Tilbage

Collagen – det, som alle taler om

Kollagen - få hjælp her

Hvad er collagen / kollagen?

Måske du har hørt om collagen – staves også kollagen – i forbindelse med hudplejeprodukter, eller i visse kosttilskud, ofte i form af collagenpulver eller kapsler. Men hvad er collagen egentlig?
Collagen er et protein – rent faktisk dét protein, vi har allermest af i kroppens bindevæv, og som udgør 1/3 af alle de proteiner, vi har i hele kroppen.  
Bindevævet findes overalt i kroppen – i vores knogler, i muskler og sener, og i huden og slimhinderne. Kroppen producerer selv collagen ud fra fødevarer, vi indtager, og en god collagenproduktion bidrager til, at vi kan holde vores kroppe raske og rørige – og vores hud så glat og rynkefri som muligt.

Collagen i huden

Huden og slimhinderne, som beklæder kroppens overflade ude og inde, indeholder masser af collagen. I hudens bindevæv, som ligger nede i et dybere hudlag, kaldet læderhuden, findes en bestemt slags celler - fibroblaster. Fibroblasterne producerer en gelé, som skal sendes ud og ligge imellem cellerne. Geléen er opbygget af blandt andet hyaluronsyre – et sukkermolekyle, som for tiden er næsten uundgåeligt at støde på, når man bevæger sig rundt i hudplejeverdenen. Det er nemlig tilsat i rigtig mange hudplejeprodukter – og i geléen ligger de collagene og elastine fibre. Kort sagt gør collagen og elastin, at hudens spændstighed og elasticitet opretholdes. Når læderhuden er fyldt med gode collagene og elastine fibre, har overhuden et godt ”underlag” at ligge på. Overhuden, som er den del af huden, man kan se, vil dermed synes glattere, føles mere smidig, og trækker man i den, vil den hurtigt falde tilbage på sin plads.
Med alderen bliver vores hud desværre dårligere til at producere collagen – og allerede fra omkring 20 års alderen, nedsættes produktionen med ca. 1% om året. De collagene fibre, der produceres, bliver gradvist kortere, og de bliver derved knapt så gode til at opretholde spændstigheden. Collagenproduktionen daler yderligere, hvis man er ryger, en aktiv soldyrker, eller er udsat for megen forurening. Ydermere er det østrogen, der sørger for dannelsen af fibroblaster, så når kvinder når overgangsalderen, og produktionen af østrogen nedsættes, mister læderhuden en masse fibroblaster, som derved ikke længere kan danne collagen og elastin. Og her vil kvinden ofte opleve en stor forandring med hendes hud- den vil begynde at ”hænge” mere, og den vil også have sværere ved, at holde på fugten. At sætte ind på at ”skubbe gang” i hudens egen collagenproduktion, virker derfor som et oplagt valg, hvis man gerne vil gøre en aktiv indsats for at bremse hudens aldring.

Collagen i hudpleje

For at collagen i creme skal have en effekt, er molekylerne nødt til at være små nok til, at de vil kunne trænge hele vejen ned igennem overhuden, og ned til læderhuden, hvor de har deres ”bosted”. Collagenmolekyler er imidlertid så store, at det ikke vil kunne lade sig gøre – de ville blot lægge sig på hudoverfladen, hvor de ikke gør megen gavn. Derfor er man nødt til at gå andre veje, hvis en creme skal kunne have en effekt på collagenproduktionen. Vichy Liftactiv Collagen Specialist produkterne er eksempler herpå. De indeholder peptider, som er mindre fragmenter af collagen, og derfor er vigtig, når huden selv skal opbygge fibrene, og et syntetisk fremstillet C-vitamin, som bidrager til at booste hudens egen collagenproduktion.

Kan man spise sig til en bedre collagenproduktion?

Collagen findes kun i dyreriget – og skal man spise mad, der er rigt på collagen, er det faktisk de gamle suppegryder, man skal tilbage til – simreretter og supper, der koges på knogler og bruskdele er ideelle kilder til collagen. Faktisk er knoglesuppe også at finde på hylderne i nogle helsekostforretninger.

Få collagen gennem kosten

Er man imidlertid mere til ”lette løsninger” i form af kosttilskud med collagen, er dette også en mulighed – men som med collagen i hudpleje, er det vigtigt, at man stiler efter produkter, som indeholder collagen i en form, hvor collagen-delene er små nok til, at tarmen kan optage dem.
Puori Pure Collagen Peptides er et collagenpulver, som indeholder peptider – mindre dele af collagenfibre. Disse er ydermere blevet hydrolyseret – en kemisk proces, der nedbryder peptiderne i endnu mindre bestanddele, som gør, at pulveret lettere bliver opløst, men også at det gør det lettere for tarmen at optage.

Produktet er smagsløst, og det kan opløses i både kolde og varme drikke. Da der findes forskellige typer af collagen, er det fortrinsvist at finde et produkt med det collagen, der er målrettet det område, man ønsker at arbejde på – i dette produkt er der anvendt collagen type 1, som udgør 90% af kroppens collagen – og som findes i hud, hår, negle og slimhinder – og type 3, som bidrager til, at skader på huden heler bedre op.

DinApoteker januar 2023

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.