Tilbage

Hvorfor er D-vitamin og kalk så vigtigt?

Tilhører du de 25% af befolkningen, som drikker mindre end et glas mælk om dagen? Eller en af de 20% danskere, der mangler tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret? Her kan du læse mere om, hvordan du forebygger kalk og D-vitamin mangel.

Knoglerne har brug for kalk - hele livet

Ved at følge de officielle kostråd og spise en sund og varieret kost, kan man få de anbefalede mængder vitaminer og mineraler, men mange mennesker er ikke opmærksomme på, at knoglerne har brug for kalk og D-vitamin hver dag. Kalk kan du som sagt få gennem en sund og varieret kost, og særligt mejeriprodukter som mælk og ost er gode kilder til kalk. Dog er der en del voksne der ikke har mælk som den primære kilde til kalk. Undersøgelsen Danskernes kostvaner 2011-2013 viser, at ca. 25 % af de voksne drikker mindre end et glas mælk om dagen.

Risiko for mangel af kalk og D-vitamin

Mange ved, at kroppen selv danner D-vitamin, når vi får sollys. Mange mangler sollys - i vinterhalvåret, eller måske grundet valg afklædedragt. Måske du også af andre grunde savner den årlige forårsrejsetil sydens sol her under COVID. Eller måske, du blot sidder for meget inde.
Opholder du dig lidt i sollys, så danner din krop ikke den nødvendigemængde D-vitamin. Du skal dog ikke fortvivle. Du kan få D-vitamin i bl.a. disse fødevarer: Avokado, fede fisk som laks, sild og ål, samt æg.
Det er dog de færreste, der kan få dækket deres behov for D-vitamin,hvis de ikke får sollys ved at spise de nævnte fødevarer. Og det er grundet til at Sundhedsstyrelsen anbefaler et tilskud af D-vitamin, særligt i vinterhalvåret, eller hvis du bærer dækkendeklædedragt.

Hvem har brug for ekstra kalk og D-vitamin?

Flere forskellige grupper kan have gavn af ekstra fokus, men eksempelvis skal især kvinder i overgangsalderen være opmærksomme på deres kalkindtag, da man efter overgangsalderen mister 2-5% af ens knoglemasse om året. Dermed skal man være ekstra opmærksom på ens knogler. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelsen af normale knogler og D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale knogler. UniKalk® er et kalktilskud med forskellige varianter og indhold, således at der er én som passer til dig. UniKalk® er udviklet i samarbejde med specialister og produceres i Danmark
Se alle vores vitaminer og kosttilskud - og bliv sundere med det samme
DinApoteker.dk Januar 2022

Den anbefalede mængde af kalk svarer til over 1/2 liter mælk om dagen for voksne

Farmaceut fra DinApoteker forklarer om kalk og d-vitamin. Lyt med og bliv klogere på din sundhed.

VI ANBEFALER

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.