Tilbage

Hælrevner

Hvad kan man gøre for at minimere hård hud og revner på hælen? Vores farmaceut giver svar på kundernes ofte stillede spørgsmål.

Hård hud på hælen? Sådan slipper du af med det

Mange mennesker døjer med tør eller hård hud på hælene. Hvis huden ikke tilføres fugt og pleje, kan der opstå revner i hælområdet på foden. Nogle oplever hælrevnerne som ubehagelige og i mange tilfælde også smertelige, hvis revnerne bliver dybe. Ubehandlede hælrevner kan i værste tilfælde føre til blødning og infektion i huden, hvorfor det er en god idé at forebygge og behandle dem løbende.

Årsager til hælrevner
Der kan være mange forskellige årsager til, at hælrevner opstår. De hyppigste årsager bliver gennemgået nedenfor.
  1. Mangel på fugt – Dehydreret hud er den hyppigste årsag til hælrevner. Dehydreret hud kan skyldes flere faktorer, heriblandt at man ikke drikker rigeligt med væske og/eller, at huden ikke smøres med en fugtighedscreme dagligt. Hvis huden er dehydreret, kan det føre til at huden bliver tør, hård og sprukken – hvilket fører til, at revner nemmere opstår i huden. ​​​​​​​
  2. Sygdomme og lidelser – Nogle mennesker har en højere risiko for at få hælrevner end andre. Det gælder blandt andet mennesker, der lider af fodsvamp, psoriasis eller eksem. Sukkersyge har også en betydning for dannelsen af hælrevner, da risikoen for komplikationer med blodomløbet stiger, hvis blodsukkeret ikke er velreguleret. Yderligere er det værd at bemærke, at nogle medicinske præparater medvirker til at udtørre huden, og dermed øger risikoen for, at man får hælrevner.
  3. Mangel på vitaminer og mineraler – Mængden af vitaminer og mineraler man opnår gennem kosten, er vigtig for menneskets generelle sundhed. Hvis der opstår mangel på disse, kan det bringe kroppen ud af balance. For at opretholde en sund hud og dermed mindske risikoen for hælrevner, er det vigtigt, at kroppen ikke mangler vitaminer såsom vitamin C, D, E og K. Yderligere har zink også en betydning for opretholdelse af den sunde hud.  
  4. Alder – Det er helt individuelt, hvordan og hvornår huden ældes. Dog vides det, at dannelsen af nye hudceller sker langsommere, når huden bliver ældre. Med alderen bliver huden tyndere, mister sin elasticitet og evnen til at holde på vand mindskes. Når vandindholdet bliver mindre i huden, bliver huden mere tør, hvilket øger risikoen for, at hælrevner opstår.
  5. Overvægt – Noget der har betydning for kroppens helbred, er vægten. Overvægt kan føre til et dårligere helbred, hvilket også kan påvirke fødderne. Ved overvægt udsættes kroppens hud for en overbelastning – og som en konsekvens til denne overbelastning får man revner i hælene.
  6. Vand – Huden har mange funktioner, og en af funktionerne er at virke som en barriere og beskytte kroppen mod påvirkninger udefra. Når huden udsættes for meget vand, kan det fjerne naturlige olier fra huden, og dermed efterlade huden tør og hård. Hvis man sveder meget på fødderne eller tilbringer meget tid i vand, har man en øget risiko for at få hælrevner.
  7. Fodtøj – Valget af fodtøj har også betydning for en persons risiko for at få hælrevner eller sprukne hæle. I de varme sommermåneder går de fleste af os i åbne sko eller sandaler. Dette kan medvirke til at tør- og hårdhed kan opstå i huden, og dermed øges tendensen til at få hælrevner. Også sko der er for små og trykker, kan bidrage til at hælene revner og bliver sprukne.

Hvordan slipper man så for hælrevnerne? Hvis man vil slippe for hælrevner, er det vigtigt, at man ved, hvad der forårsager dem, og derefter, hvis muligt, forsøger at ændre på disse vaner. Derudover er det også vigtigt, at fødderne plejes med fugtigheds- og rensecremer, da det kan hjælpe huden med at holde sig smidig, og dermed forebygge at alvorlige revner i hælene opstår.


Se udvalget af produkter, der kan forebygge og behandle hælrevner her.

LÆS OGSÅ: Sådan passer du godt på dine fødder

DinApoteker.dk august 2020

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.