Tilbage

Hovedbundsproblemer

Problemer med hovedbunden er meget udbredt blandt danskerne. Især i vinterhalvåret oplever mange
​​​​​​​irritation i hovedbunden, samt skæl.

Skæl

Kløe, irritation og hvide flager fra huvedbunden (enten fedtede eller tørre skæl). Disse er typiske symptomer på skæl, og kommer af en specifik gærsvamp, kaldet Pityrosporum ovale. Gærsvampen er en del af normalfloraen hos mennesker, men i nogle tilfælde kan den få gode vækstvilkår og derfor give ovenstående symptomer.  Skæleksem er en årsag til skældannelse, og kan komme til udtryk i ansigtet og hovedbunden. Det er oftets meget tørre skæl, som drysser.

Behandling af skæl:

•   Skælshampoo: For at afhjælpe problemet med skæl er det en god ide at bruge en skælshampoo. Disse kan købes i håndkøb, og indeholder oftest indholdstoffer som kan modvirke skældannelsen og kløe i hovedbunden. Brug shampooen 2-3 gange ugentligt, masér godt ind i hovedbunden og lad virke i 3-5 minutter. Nogle shampooer skelner mellem behandling af fedtede - eller tørre skæl.

•   Medicinsk behandling: Medicinsk shampoo eller liniment med svampemiddel Der findes både medicin i håndkøb og receptpligtig medicin til behandling af svamp i hovedbunden. Hvis ikke almindelig skælshampoo eller medicinsk behandling i håndkøb hjælper bør du søge læge.  


Køb produkter til hovedbundskur her

Gode råd

Sørg for at hovedbunden får luft, idet fugt giver gode vækstvilkår for svamp. Hovedbeklædning som huer, kasketter og tørklæder kan skabe et fugtigt miljø. Vær bevidst om hvilken shampoo du bruger, idet nogle shampooer kan virke udtørende på hovedbunden, og derved øge risikoen for svamp. Herudover kan hyppig hårvask udtørrer og give forskydninger i miljøet i hovedbunden. Red håret ud, så der fjernes skæl og gives luft til hovedbunden.

Produkter vi anbefaler til skæl:

Irritation i hovedbunden:

Rødme, irritation og kløe i hovedbunden kan skyldes den shampoo du benytter. Undgå Shampoo med indholdstoffer som udtørrer hovedbunden eller irriterer hovedbunden. Vejret kan også påvirke hovedbunden, især kulde og svingende luftfugtighed kan udtørrer hovedbunden og skabe irritation.

Gode råd: Brug shampoo indholdende carbamid, da det fugter hovedbunden. Undgå at bruge balsam i hovedbunden. Brug en hårbundskur ind imellem, for at tilføre fugt til hovedbunden.

Sart hovendbund:

Ved sart hovedbund er det en god ide at have fokus på indholdstofferne i den shampoo man benytter. F.eks. er det vigtigt ikke at forskyde pH-værdien i hovedbunden, og ikke udsætte hovedbunden for irritanter som f.eks parfume.

Arp:

Er også en form for skælseksem som mange spædbørn udvikler.

Symptomer på Arp:

-    Fedtede, hvidlige eller gullige skorper i hovedbunden. Nogle gange ses også symptomer på øjenbryn, ører og pande.

-    Rødme

-    Kløe

Gode råd: Brug en arpkam hver dag, for at fjerne skællene/ skorperne. Der kan eventuelt bruges lidt olie for at gøre det nemmere at fjerne skorperne. Brug Ducray Kelual Emulsion, som er med til at fjerne de døde hudceller og virker beroligende på hovedbunden


DinApoteker.dk  September 2020

Produkter vi anbefaler til irritation i hovedbunden:

Produkter vi anbefaler til sart hovedbund:

Produkter vi anbefaler til arp:

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Samtykkeerklæring

Du oplyses hermed om, at din Apoteker er dataansvarlig for de oplysninger, der gives i forbindelse med chatten. din Apoteker opbevarer alene din IP-adresse til brug for statistiske formål (i op til 18 måneder), og således ikke nogen øvrige personoplysninger, medmindre du selv opgiver sådanne oplysninger i forbindelse med chatten. Chatdialogen slettes efter 24 timer.

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores persondatapolitik. For at starte chatten skal du samtykke til behandlingen heraf ved at sætte kryds i boksen nedenfor.

Jeg er indforstået med, at dinapoteker.dk opbevarer min chatdialog i 24 timer, og at mit opkald indgår i en samlet statistik for en periode på op til 18 måneder.