Tilbage
Du handler her: Skovlunde apotek - Skift apotek
Dine recepter
0
Din kurv
Din kurv er tom.

Bivirkninger

En bivirkning er en uønsket effekt, som kan opstå, når man tager medicin. Det kan for eksempel være, at medicinen giver hovedpine, ondt i maven, kramper eller udslæt.

Der følger en indlægsseddel med al medicin. På den kan du læse om, hvordan medicinen virker og hvilke kendte bivirkninger, der er. Læs altid indlægssedlen, inden du tager medicinen i brug.

Fortæl din læge om bivirkninger

Lægen kan vurdere, om bivirkningen betyder, at din behandling skal ændres. Det er din læges pligt at indberette alvorlige eller ukendte bivirkninger ved al medicin og alle bivirkninger ved ny medicin.

Det er vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du oplever bivirkninger, som:

  • Føles alvorlige
  • Ikke står på indlægssedlen

Lægen kan vurdere, om bivirkningen betyder, at din behandling skal ændres.

Din læge kan indberette

Hvis du bruger medicin og oplever alvorlige bivirkninger, opfordrer Lægemiddelstyrelsen dig til at kontakte din læge. Lægen kan revurdere din behandling og indberette bivirkningen. Desuden kan din læge supplere med information fra din journal, som kan hjælpe Lægemiddelstyrelsen til at vurdere bivirkningen.

Du kan selv indberette på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside - søg på meld en bivirkning.

Der kan være situationer, hvor man ikke ønsker at gå til lægen. Medicinbrugere eller pårørende har derfor mulighed for at indberette bivirkningen direkte til Lægemiddelstyrelsen. Du kan også kontakte Lægemiddelstyrelsen på telefon.

Det sker med din indberetning

Når Lægemiddelstyrelsen modtager en bivirkningsindberetning, vurderer de indberetningen. Den registreres i en database over bivirkninger.

Oplysninger om bivirkningen sendes til det firma, som har ansvaret for medicinen.

For at andre lægemiddelmyndigheder kan få gavn af informationen sendes oplysningerne også til EU's lægemiddelagentur og til verdenssundhedsorganisationen WHO.

Konsekvenser
De samlede indberetninger bliver regelmæssigt vurderet for hvert enkelt medicinprodukt. Konsekvensen af disse vurderinger kan være, at indlægssedlen ændres. Lægemiddelstyrelsen kan også kræve, at lægemiddelfirmaet foretager en ekstraordinær undersøgelse af medicinens sikkerhed. Hvis bivirkningerne skyldes produktionsfejl, kan et parti af medicinen blive trukket tilbage. I meget sjældne tilfælde vil medicinen blive trukket ud af markedet.
Kilde: Lægemiddelstyrelsen
Opdateret: 10. januar 2017
chat
Chat med en apoteker
Chat
med en apoteker
Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Samtykkeerklæring

Du oplyses hermed om, at din Apoteker er dataansvarlig for de oplysninger, der gives i forbindelse med chatten. din Apoteker opbevarer alene din IP-adresse til brug for statistiske formål (i op til 18 måneder), og således ikke nogen øvrige personoplysninger, medmindre du selv opgiver sådanne oplysninger i forbindelse med chatten. Chatdialogen slettes efter 24 timer.

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores persondatapolitik. For at starte chatten skal du samtykke til behandlingen heraf ved at sætte kryds i boksen nedenfor.

Jeg er indforstået med, at dinapoteker.dk opbevarer min chatdialog i 24 timer, og at mit opkald indgår i en samlet statistik for en periode på op til 18 måneder.