Tilbage
Du handler her: Sydhavnsapoteket - Skift apotek
Dine recepter
0
Din kurv
Din kurv er tom.

Mælkesyrebakterier

Forstå hvordan de virker
Hvad er mælkesyrebakterier?
Vi rummer hver især milliarder af bakterier, som dag og nat fremmer vores sundhed og velvære. Det er kun et fåtal af bakterier, der har evne til at skade os. Flertallet ad bakterierne har siden tidernes morgen været vores bedste venner. Vi ved, at vores bakterier er meget trofaste og bliver i vidt omfang hos os hele livet igennem. Vi har hver vores særlige sammensætning, lige så individuel som et fingeraftryk. Ikke andre menneske på jorden har præcis den samme ”bakteriebefolkning”. Det er af afgørende betydning for vores vellevned, at vi har maksimal bakteriediversitet – altså at vi rummer så mange forskellige stammer som muligt. Ganske enkelt fordi det giver vores immunforsvar ”flest tangenter at spille på”. En særlig gavnlig gruppe er mælkesyrebakterierne, der danner gavnlige mælkesyrer og flere andre vigtige stoffer, når de nedbryder kostens fibre i vores tarm – er familierne Lactobaciller og Bifidobacterier.

Mælkesyrebakterier gør ikke det samme
Nu kan man så tro, at alle stammer har samme egenskaber. Der er fællestræk, men også store forskelle imellem stammerne. Hver eneste lille bakterietype kan repræsentere et særligt potentiale for vores immunforsvar. Som nævnt har en slægt og art, som f.eks. Bifidobacterium Lactis nogle fællestræk. Der er mange forskellige stammer fra samme slægt og art – og der er ofte stor forskel på effekten af de forskellige stammer. Derfor er det vigtigt, at kosttilskud rummer helt specifikke mælkesyrebakterier
Bifido-bakterierne aftager med alderen
Forskere har vist, at især bifido-bakterierne helt naturligt aftager i mængde med alderen. Faldet i antallet af bakterier falder mest efter 60-årsalderen. Nogle forskere mener, vi her har en af forklaringerne på, at vores immunforsvar forringes med stigende alder. Der kan derfor være god fornuft i at supplere maden med et kosttilskud med det formål at opretholde bakteriebalancen i din mave-tarm kanal.
Hvis du overvejer at supplere med et kosttilskud som indeholder mælkesyrebakterier, er der tre vigtige ting at lægge mærke til:
  1. Antallet af mælkesyrebakterier pr dosis
  2. At de arter som produktet består af, er veldokumenterede stammer
  3. Hvilke ekstra stoffer, har producenten tilsat for at bistå bakteriernes gavnlige effekter (f.eks. B1-vitamin, B6-vitamin, D-vitamin, kostfibre m.m.)
Kost og bakteriebalance
​​​​​​​

Også den kost, du spiser, er vigtig for at opretholde en sund og velfungerende bakteriebalance. Har du i en periode manglet appetit og ikke fået den alsidige næring, du plejer, kan det også bevirke forskydning i tarmfloraen til den uheldige side. Derfor kan det være en god ide at tilføre de bakterier, der er så vigtige for at genfinde sundhed og velvære, fysisk som psykisk.

Nogle af de vigtigste gode bakterier er mælkesyrebakterierne - bakterier, der danner gavnlige mælkesyrer og andre vigtige stoffer, når de nedbryder kostens fibre i vores tarm, typisk dem, der hedder Lactobaciller og Bifidobacterier. En af mælkesyrernes vigtigste egenskaber er, at de opretholder en surhedsgrad i tarmen, som tillader gode bakterier at overleve, men som skadelige bakterier ikke tåler.

Antibiotika

Vi ved i dag, at antibiotika også påvirker tarmfloraen. Forskerne har opdaget, at for hver antibiotikakur, du gennemgår, vil nogle bakterietyper gå tabt. Hver bakterietype kan repræsentere særligt potentiale for immunforsvaret og altså være afgørende for, om det kan sætte ind over for en særlig udfordring. Det kan således give god mening at tage et kosttilskud med gavnlige bakterier under eller efter en antibiotika-kur.