Tilbage

Mund og tandpleje hos hunden

Sådan tjekker du hundens mund og tænder

Det er vigtigt, at du børster tænder på din hund dagligt. Reklamerne giver af og til det indtryk, at man med tandrigtigt fodder og godbidder kan sikre hundens rene tænder.
Det er sjældent tilstrækkeligt!
Som ved mange andre ting i forbindelse med hunden, går det lettest, hvis den allerede i hvalpetiden er vænnet til at du pusler og "undersøger" den.
Ikke bare i munden, ører, på poter, men også hele kroppen skal "nusses" jævnligt, så det ikke er uvant for den.
Helt fra hvalp, kan du derfor med fordel i forbindelse med "din puslen" kontrollere jævnligt, om dens tandkød er rødt og beteændt.
Ligesom om der er tandsten i form af gullige-brunlige belægninger på tænderne, misfarvede blålige tænder, knækkede eller måske endda manglende tænder.

Tandpleje af hund

Få dyrlægen til at tjekke hundens mund

Når du har din hund til dyrlægen mhp vaccination og lignende, da bed dyrlægen lige tjekke munden.
Nogle hunde lider af ekstremt dårlig ånde. Det kan være en følge af bakterier på tænderne, paradentose eller måske betændelse i munden eller tandkød. Er dette tilfældet, så spørg dyrlægen til råds.

Sådan plejer du hundens tænder og mund

Hvis du allerede i hvalpealderen har vænnet hunden til at få børstet tænder, des bedre forebygger du tandsygdomme også når den er voksen.
Som med alt andet begynd med at "leg det ind" kortvarigt og ros hunden, når den klarer det fint.
Du anvender en lille og blød tandbørste. Du kan vælge en hundetandpasta, men det er mest tandbørstningen, der er vigtig. Af og til kan man bedre i starten få lov are at bruge en finger og gnubbe tænderne.
Som ved børn, så giver rolige cirkelbevægelser bedst resultat.
Når hunden har vænnet sig til tandbørstningen, kan du måske også få lov at børste bagsiden af tænderne.
Den mest almindelige mundsygdom hos hunden er betændelse i tandkøddet. Det starter med bakteriebelægning på tænderne, der danner en hvidlig belægning, som kaldes plak.
Fjerner du ikke plakken ved tandbørstning, vil der opstå tandkødsbetændelse og senere tandsten. Som ved os tobenede vil ubehandlet betændt tandkød nå tandroden og til kæbeknoglen, sã der opstår tandkødslommer, og paradentose følger. Det betyder, at tænderne løsnes fra knoglen, der nedbrydes af bakterierne.
Paradentose kan ikke helbredes, men kan forebygges, hvis du sørger for eftersyn, tandbehandling og tandbørstning. I starten er der kun tale om en mild tandkødsbetændelse, som helt kan helbredes med grundig tandbørstning.
Når dyrlægen laver den årlige sundhedsundersøgelse bør dyrlægen ogsã tjekke hundens mundhygiejne.
Du bør konsultere dyrlægen, hvis:
  • Din hund eller kat har dårlig ånde eller lugter ud af munden.
  • Din hund har fået røde kater ved tandranden
  • Din hund har fået gullig-brune belægninger på tænder, har knækket en tand, eller du opdager, der mangler en tand

Er du i tvivl, eller kan du ikke finde, hvad du søger, da kom forbi dit lokale apotek, eller kontakt os på DinApoteker.dk på chatten.

DinApoteker December 2022

Køb produkter til pleje af hundens mund og tænder

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.