Tilbage

PILLEPAS

Når du skal ud at rejse, er det vigtigt, at du kan have din medicin med. For visse typer medicin, kan du undgå problemer på rejsen, hvis du medbringer et pillepas. Læs her mere om, hvornår du har brug for et pillepas, og hvordan du får det lavet på apoteket.

Hvad er et pillepas?

Et pillepas er et bevis på, at du modtager din medicinrecept. Når du rejser mellem Schengenlande kan du medbringe et pillepas, hvis du er under behandling med et eller flere euforiserende lægemidler. Derfor kaldes et pillepas også for en Schengen-attest.

Euforiserende lægemidler
Det er ikke alle medicinbrugere, der er klar over, at deres medicin er betragtet som euforiserende. Når lægen udskriver medicinen på recept, kan det være som smertestillende, mod epilepsi, ADHD, søvnløshed med mere. Nogle af disse lægemidler kan dog også misbruges, og derfor er det fundet nødvendigt at kunne bevise, at man får medicinen grundet en sygdom. På den måde undgås videresalg af potentielt euforiserende midler på tværs af landegrænser.
For at finde ud af, om du modtager noget medicin omfattet af denne lov, kan man som tommelfingerregel kigge på indpakningen. Hvis der er en rød advarselstrekant, er der en sandsynlighed for, at du behøver et pillepas før du rejser. Der er dog også enkelte lægemidler uden rød advarselstrekant, som kræver et pillepas, ligesom der også er medicin med den røde advarselstrekant, der ikke gør. Hvis du vil være helt sikker, kan du på www.min.medicin.dk søge på din medicin. Når du kommer ind på siden, vil der være et punkt, der hedder "Schengen attest (pillepas)", hvis der kræves et pillepas. Et eksempel er Morfin "DAK" som du kan se her. Du kan også altid spørge på dit lokale apotek, hvor de også laver dit pillepas.
Schengenlande
Pillepasset gælder kun ved rejser til Schengenlande. Som du kan læse på EU-oplysningens hjemmeside drejer det sig om landene: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Island, Italien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Hvis du skal rejse til lande, der ikke er omfattet af Schengensamarbejdet, skal du rette henvendelse til det pågældende lands ambassade i Danmark for at forhøre dig om, hvad du skal medbringe af dokumentation for din medicin. I nogle tilfælde vil det også være pillepasset.
Bemærk også, at pillepasset gælder i højst 30 dage. Hvis du skal rejse længere tid end det, skal du ligeledes rette henvendelse til det pågældende lands ambassade i Danmark.

Hvordan får du et pillepas?


Dit pillepas bliver lavet på apoteket. Alle apoteker skal tilbyde at lave pillepas, og det er gratis, når du modtager medicin, der kræver en Schengen-attest. Pillepasset skal laves på det apotek, hvor du har købt din medicin. Du skal blot medbringe dit pas, samt oplyse apoteket om, hvor du skal rejse til og i hvilken periode.

Hvis du vil ringe og bestille pillepasset, vil du blive bedt om at oplyse dit CPR-nummer, pasnummer, fødested og ligeledes hvor du skal rejse til og i hvilken periode.

Du kan også bestille dit pillepas online på apoteket.dk. Her skal du udfylde nogle felter trin for trin, og oplyse på hvilket apotek, du køber din medicin. Dit pillepas vil kunne afhentes efter ca. 1-2 dage.

Du kan altid ringe til dit lokale apotek, hvis du har nogen spørgsmål.

God rejse!

Se, hvad du skal være opmærksom på med et pillepas - og hvordan du får fat i det.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.