Tilbage

Træning af bækkenbund

Muskulaturen i kvindens bækkenbund sørger for, at kvindens skedevægge og livmoder holder sig på plads, og gør at hun er i stand til at have kontrol over sin urinblære. En nedsat styrke i bækkenbundsmuskulaturen kan skyldes store belastninger som f.eks. graviditet eller fødsel, eller overgangsalderen, hvor produktionen af det kvindelige kønshormon, østrogen, er nedsat, som ellers er ansvarlig for, at muskulaturens struktur i underlivet er optimal. Andre tilstande som belaster muskulaturen kan være kronisk hoste og forstoppelse.
Symptomer på, at muskulaturen i bækkenbunden er svækket er, at kvinden døjer med inkontinens – det vil altså sige, at hun har svært ved at holde sig, når hun skal tisse. Det kan være, at problemet opstår, når hun skal tisse meget, og ikke kan holde urinen inde, eller at hun oplever at dryppe, eller at blæren decideret tømmer sig helt, når hun f.eks. nyser, hopper, griner eller hoster. Uanset problemets årsag og omfang, er det forståeligt, at det kan være enormt generende for kvinden. Der findes forskellige hygiejneprodukter til urininkontinens, men skal problemet afhjælpes, er førstevalg i behandlingsstrategien, at kvinden lærer at træne sin bækkenbundsmuskulatur.

Dette gøres ved hjælp af knibeøvelser. En struktureret træning igennem en periode på tre måneder er nødvendig for at opnå en effekt, og vil hos halvdelen af kvinderne kunne hjælpe på generne.Gravide, som sørger for at lave deres knibeøvelser under graviditeten, mindsker risikoen for at udvikle inkontinens i op til 6 måneder efter fødslen.

Når du skal finde den muskel, du skal have fat i, for at kunne lave en knibeøvelse, kan du forestille dig, at du sidder og tisser, og ”klipper strålen over” – dette er den muskel der bruges, når du skal lukke af for alle tre åbninger ”for neden” – dit urinrør, din skedeåbning og din endetarmsåbning.

Der findes et utal af forskellige træningsprogrammer til knibeøvelser, og det er ikke muligt at sige, hvilket program, der er det bedste. Men generelt er tre knibesæt, der hver indeholder 8-12 knib i hvert sæt gennemført med højst 1 minuts pause mellem hvert sæt, et godt udgangspunkt for et godt program. Det er desuden muligt at finde apps med forskellige programmer – både af udgaver, hvor en fortællerstemme vil sige, hvad du skal gøre, eller hvor en klokke vil lyde, når du skal henholdsvis knibe og slippe.

For nogen kan det være svært at huske knibeøvelserne, og det kan derfor give en anden motivation at anvende udstyr til udførelse af øvelserne. Herunder kan nævnes vaginalvægte, som isættes ligesom en tampon, hvor man efterhånden som muskulaturen styrkes, anvender tungere og tungere vægte.Derudover findes der forskellige elektriske apparater på markedet, der tilfører skeden elektriske impulser ved hjælp af en vaginal probe. Disse apparater kan desuden være en fordel at anvende for de kvinder, som har svært ved at udføre knibeøvelserne korrekt, hvilket er en udfordring for op mod 1/6 af alle kvinder.


Hvis du har spørgsmål eller er utryg, kan du som altid kontakte os på dit lokale apotek, eller du kan kontakte os her på chatten på DinApoteker.dk

Marts 2021 DinApoteker.dk

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.