Tilbage

Hvordan skal jeg vælge antikonception

Ved prævention menes metoder til at undgå, at kvinden bliver gravid, under samleje med en mand. Der findes mange forskellige præventionsmidler, og de går alle sammen ud på det samme – at forhindre, at sædcellen mødes med ægcellen og bliver til en graviditet.

Kondomet:
Fungerer som en barriere imellem æg og sædceller – altså som en slags regnfrakke. Ved korrekt brug er kondomet så godt som 100% sikkert – forudsat at det ikke går i stykker undervejs, og at det beholdes på under hele samlejet. Ud over at beskytte mod graviditet, er kondomet også den eneste præventionsform, der beskytter imod kønssygdomme. Kondomer KAN gå i stykker, hvilket kan ske i ca. 1 ud af 100 tilfælde.
Stop af ægløsning:
Der findes forskellige lægemidler, der simpelthen forhindrer, at en ægløsning overhovedet finder sted. Når der ikke er nogen ægløsning, er en graviditet heller ikke muligt. Lægemidlerne indeholder hormoner, der så at sige sætter kvindens egne hormoner ud af spil. Af præparater hertil kan nævnes:
  • P-piller: Disse indeholder to slags hormoner – gestagen og østrogen. De to hormoner sørger for at hæmme nogle andre hormoner i kroppen, som ellers vil give ægløsning. Derudover sørger de også for, at en bestemt form for slim i livmoderhalsen bliver sej, og gør det svært for sædcellerne at svømme igennem, på deres vej mod ægget. Der findes rigtig mange forskellige slags p-piller, og hvilken slags, der vil være bedst for den enkelte, er et valg, der skal tages sammen med kvindens læge. Normalvis tages p pillerne i 3 uger, hvorefter der er 1 uges pause, hvor man får det, der hedder en menstruationslignende blødning. Det kaldes sådan, fordi det ikke kan sammenlignes med en rigtig menstruation, der har til gavn at udskille et ikke befrugtet æg. Fordelene ved p-piller er, at de giver regelmæssige blødninger, kan reducere menstruationssmerter og kraftige blødninger, og det er muligt at udskyde blødningen, hvis den skulle komme på et ubelejligt tidspunkt. Ulemper er, at p-pillerne kan være årsag til humørsvingninger, og at de skal huskes hver dag for at have en effekt.
  • P-plaster: Et p-plaster indeholder ligesom p-piller både gestagen og østrogen, og skal lige som p-pillerne anvendes i 3 uger, efterfulgt af 1 uges pause, hvor der vil komme en menstruationslignende blødning. Plastret skiftes én gang om ugen. Et p-plaster kan være fordelagtigt at anvende, hvis man ikke er alt for god til at huske at få taget sine p-piller, men kan omvendt også have ulemper i form af udfordringer i, at lade plastret blive siddende i en hel uge.
  • P-ring: P-ringen indeholder ligesom p-piller og p-plaster både gestagen og østrogen. Ringen er gummi-agtig, er 5 cm. I diameter og 4 mm. tyk. Ringen placeres i skeden, hvor den skal sidde i 3 uger og afgive hormoner. Herefter tages den ud, og man vil få en menstruationslignende blødning. Fordelen ved p-ring er, at man ikke skal huske at tage en pille dagligt, men sammenlignet med p-piller, er der en fordoblet risiko for at få en blodprop, når man bruger den – og en 6 gange forøget risiko, som hvis man ikke bruger prævention.
  • Højdosis minipiller: Minipiller findes i både højdosis og lavdosis form. De indeholder hormonet gestagen. Det er kun højdosis minipiller, der er i stand til at hæmme ægløsningen. Med minipiller er det ekstra vigtigt, at de indtages samme tid, hver dag. Går der over 36 timer imellem 2 minipiller, kan man ikke regne med, at de giver fuld beskyttelse. Fordelen ved, at bruge minipiller er, at man ikke på samme måde som med p-piller øger risikoen for blodpropper, og at humørsvingninger, som kan være en bivirkning ved p-piller, kan undgås. Man holder ikke nogen pause på minipiller, som man gør med p-piller, men man får alligevel en menstruationslignende blødning.
  • P-stav: En p-stav er et stykke plastik, der indsættes i overarmen, hvorfra den afgiver hormonet gestagen – og virker i princippet på samme måde som højdosis minipiller. Når staven er indsat, virker den i tre år. Ulempen er dog, at det kræver et mindre kirurgisk indgreb både at indsætte og fjerne p-staven. Så længe, p-staven er korrekt lagt, er det ikke muligt, at den kan vandre rundt i kroppen.

Gøre slimhinden i livmoderen ugunstig for et æg

Når et befrugtet æg vandrer fra æggelederen, kommer det ned i livmoderen, som under normale forhold vil have en tyk slimhinde, som ægget kan sætte sig fast i. Men nogle præventionsformer har til formål at gøre slimhinden tynd, så ægget ligesom vil ”glide af” og udskilles, når menstruationen kommer. Det er primært lægemiddelpræparater, der indeholder hormonet gestagen, som anvendes til dette formål.

  • Lavdosis minipiller: Med disse minipiller er det ekstremt vigtigt, at de bliver taget på samme tidspunkt hver dag. Hvis der går mere end 27 timer imellem 2 piller, er metoden ikke sikker. På lavdosis minipiller holder man ikke nogen pause, og nogle får kun meget lidt eller slet ingen menstruation.
  • Hormonspiral: Dette lille stykke plastik sættes fast af lægen i livmoderhalsen, hvorfra den vil afgive hormonet gestagen. Afhængigt af type, skal spiralen udskiftes hvert 3. eller hvert 5. år, og passer så at sige bare sig selv. Selvom mange vil opleve uregelmæssige blødninger og pletblødning i det første stykke tid efter indsættelsen, er det almindeligt, at man med tiden vil bløde mindre og mindre, når man får sin menstruation, og nogle vil opleve, at de slet ikke bløder.
Manden kan trække sig ud af kvindens skede, lige inden udløsning
Stå af i Roskilde”-metoden, som den også ofte er blevet kaldt, er verdens mest anvendte præventionsform – og også den mest usikre. Selvom manden ikke får udløsning, udskiller han præ-sæd, som også indeholder sædceller, og som i princippet kan gøre kvinden gravid. Desuden kan der nemt ske uheld, da manden kan have svært ved at ”nå ud” af kvindens skede, inden han får udløsning.

Timing af samleje udenom ægløsningstidspunktet
Det er i princippet kun muligt at opnå graviditet indenfor 24 timer efter ægløsningstidspunktet. Hvis kvinden har en meget regelmæssig cyklus, kan hun nogenlunde regne med, at hendes ægløsning kommer 14 dage før menstruationstidspunktet – og kan i princippet godt have ubeskyttet sex efter ægløsningen, uden at kunne blive gravid. Til bestemmelse af ægløsningstidspunktet, kan man anvende ægløsningstests, som indikerer, om man har ægløsning eller ej – og vente til tre dage efter, ægløsningen har fundet sted, for at være på den sikre side. Metoden fungerer ikke inden ægløsningen, da sæd kan overleve i kvindens skede i adskillige dage. Metoden må siges at være ekstremt usikker, da der er mange ting, der skal tages højde for, og desuden kan metoden kun benyttes i meget få dage i løbet af en cyklus.

Er uheldet ude alligevel? Køb fortrydelsespille her


Hvis du har spørgsmål eller er du usikker på noget, kan du kontakte os på dit lokale apotek. Du kan selvfølgelig også kontakte os helt anonymt her på chatten på DinApoteker.dk


DinApoteker.dk Marts 2021


chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.