Tilbage
Tjek børn og voksne for flåter efter en tur i skoven

Hvordan fjerner man en skovflåt?

Mange danskere oplever hvert år at blive bidt af en skovflåt, og det bekymrer mange, om flåten kan have smittet dem med Borrelia eller TBE (flåtbåren hjernebetændelse). Heldigvis er de fleste flåtbid ufarlige, og det er de færreste, der udvikler sygdom, når de er blevet bidt – derfor behøver man ikke at gå i panik, hvis man opdager en skovflåt på kroppen, men blot forsøge at fjerne den så hurtigt som muligt. Det anbefales, at flåten fjernes inden for det første døgn, da det er en kendt tommelfingerregel, at man på den måde kan undgå smitte med Borrelia bakterier. Hvis du er en af de personer, der ønsker at vide mere om skovflåter, flåtbårne sygdomme og om hvordan skovflåter bør fjernes, så læs med nedenfor.  

Find flåtfjerner her

Hvad er en skovflåt?

En skovflåt er en lille mide, der lever af at suge blod – også fra mennesker. Skovflåten lever i danske skove, og er aktiv fra april til oktober. Dog har den højsæson fra juni til august, hvilket betyder, at de fleste oplever at blive bidt hen over sommeren. Skovflåten er i samme klasse som edderkoppen og skorpionen, men forveksles hyppigt med en tæge, fordi det kan være svært at se forskel på de to arter. Man kan dog skelne mellem dem ved at tælle deres ben. En skovflåt har otte ben og ligner mere en edderkop i udseende, hvorimod en tæge har seks ben og ligner en bille. Det kan betale sig at kunne skelne mellem de to typer, da en tæge er et insekt, der ikke gør mennesket noget, mens skovflåten er kendt for at kunne overføre alvorlige sygdomme som Borrelia eller TBE fra sig, når først den har bidt.

Sådan ser en flåt ud

Hvilke sygdomme kan en flåt give?

Det er de færreste mennesker, der mærker til et flåtbid – biddet gør hverken ondt eller er generende. Det betyder, at det generelt kan være vanskeligt at opdage en skovflåt på kroppen. Når flåten opdages, skal den fjernes hurtigst muligt og gerne inden for 24 timer, således at risikoen for overført sygdom, mindskes.

Hvis man er angrebet af Borrelia bakterier, kan sygdommen Borreliose, der er en infektion forårsaget af bakterien Borrelia Burgdorferi, opstå. Der kan gå 3-30 dage fra at man er smittet med sygdom, til at symptomer på infektionen begynder at vise sig. Symptomer på sygdommen kan vise sig ved hovedpine, smerter i muskler og led, nedsat bevægelighed og man kan føle sig alment syg. Yderligere skal man holde øje med ét bestemt symptom – nemlig et ringformet, rødligt udslæt, der er karakteristisk for Borrelia infektion. Udslættet vil oftest komme 1-2 uger efter man er smittet, og vil typisk vokse sig større – op til 5 cm eller endnu større. Hvis man opdager dette udslæt på kroppen, skal man kontakte lægen, der eventuelt vil give penicillin.
Som beskrevet tidligere, kan en skovflåt også overføre TBE (Tick Borne Encephalitis – flåtbåren hjernebetændelse) med sig. TBE er en infektion i hjernen og rygmarven, der er forårsaget af TBE-virus. Som regel vil der gå 2-28 dage fra, at man bliver smittet, til at de første symptomer viser sig. Hvis man oplever at have feber, træthed, hovedpine og muskelsmerter efter et flåtbid, kan det være en god idé at kontakte lægen. Der findes ingen specifik behandling af TBE-sygdommen, men den vil oftest gå over af sig selv.
Smitte med Borrelia og TBE kan bl.a. forebygges ved at:
 • Klæde sig rigtigt – det er en god idé at dække kroppen med tøj (lange bukser, lange ærmer, sokker)
 • Flåten fjernes så hurtigt som muligt, når den opdages
 • Man med jævne mellemrum undersøger sig selv for flåter
 • Bruge en flåtspray, der indeholder en kombination af æteriske olier og tinkturer

Sådan fjernes en flåt korrekt

Når man skal fjerne en skovflåt, skal man, så vidt det er muligt, have hele flåten ud. Man skal undgå at klemme på flåtens krop, da man ellers kan risikere, at den tømmer sit maveindhold. Yderligere skal man holde sig fra gamle husråd som at bruge margarine, olie eller vaseline til at fjerne flåten – da man på den måde igen kan risikere, at flåten vil tømme sit maveindhold ind og derved overføre Borrelia.
Det anbefales, at man anvender en flåtfjerner/tæge-tang til at fjerne flåten. Også et flåtfjerner kort er effektivt. Tæge-tangen eller kortet sættes ind under flåten og vippes op. Det gør ikke noget, hvis hovedet bliver siddende, da hovedet alene ikke kan overføre sygdom.
DinApoteker.dk oktober 2022

Hør farmaceut Tina Linde fra DinApoteker forklare, hvad en flåt er, hvorfor de er farlige - og hvordan du fjerner dem, så du undgår at blive syg.

Produkter vi anbefaler:

 • Flåt MyKit

  First Aid & Care

  1 æske

  Varen er på lager
  21,85 kr
 • SafeCard Flåtfjerner

  Flåtfjerner kort

  1 stk.

  Varen kan ikke skaffes
  26,65 kr
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.