Tilbage

Insektstik

Vi kender alle til at blive stukket at et insekt. Nogle personer bliver stukket oftere end andre, og oftest er det en ubehagelig oplevelse. Symptomerne vi oplever, når vi bliver stukket eller bidt er f.eks. smerte, ømhed, hævelse, rødme, varme og kløe. Insekterne vi oftest stikkes/bides af, er myg, hvepse, lopper, bier, klæg og flåter. Hunmyggen stikker os for at få føde (vores blod) til sine unger, oftest er det fra maj til august myggen er mest aktiv.Lopperne lever også af at suge blod. Oftest er det dyrelopper (hunde- og kattelopper), som bider os. Man oplever ofte loppebid i linje hvor tøjet sidder tæt til kroppen.
Hvepsen kender vi til, når vi om sommeren rykker ud på terrassen for at drikke eftermiddagskaffen, eller når vi nyder en is i sommervarmen. Hvepsen fristes hurtigt af vores madvarer og søde drikke, og her er det ofte at den forsvarer sig og stikker os når vi slår efter den og prøver at vifte den væk. Du kan kende hvepsen på dens smalle talje og i øvrigt på. at hvepsen kan stikke flere gange!
Bierne stikker os også for at forsvare sig. Måske kommer vi i kontakt med den, når vi er i gang med havearbejdet, hvor den måske kommer i klemme. Bien kan du kende på at den er mere rund og ikke er så slank som hvepsen. Bien kan kun stikke én gang og dør herefter, dens brod bliver oftest siddende i vores hud efter stikket. Fjern brodden med en pincet!​​​​​​​

LÆS OGSÅ: Forebyg myggestik

Klægen findes ofte nær skov, mark og engarealer. De kan være talstærk til stede på en varm og fugtig sommerdag og stikker og også for at få blod. Stikket fra klæg er ofte mere smertefuldt end fra myggen. Flåter suger vores blod. Nogle gange ser vi blot et mærke efter flåten, andre gange ser vi selve dyret sidde på vores hud. Flåten er ekspert til at finde et dejligt varmt og nogle gange et sted hvor vores hud er tynd, hvor den sætter sig fast for at suge blod. Flåterne er til stede i vores haver, i skove, på marker osv. Kort sagt flåten lever mange af de steder, hvor vi som mennesker også nyder at opholde os – Derfor er det altid en god ide at tjekke sig selv og sin familie efter for flåter, når man kommer hjem efter en dag i skoven eller haven. Det er vigtigt at man fjerner eventuelle flåter, så man undgår evt. smitte af borrelia som flåterne kan overføre til os mennesker. Tidligere var de svenske skove og Bornholm alene om at være plaget af TBE, men de seneste år er  områder også på Sjælland, Fyn og Jylland inficeret af TBE. Dette kan give en hjernebetændelse.


Køb produkter mod insektstik

Hvad kan man gøre når man er blevet stukket?
Der er hjælp at hente: Smør stikket med en bedøvende creme eller en lille stift indeholdende kløestillende middel. Ved større stik, kan man anvende en giftsuger, hvorved giften suges ud af huden. Man kan medbringe ”myggeplaster” i tasken. Det er effektivt til at  lindre efter stikket. En kildevandsspray kan hjælpe med at køle området ned og berolige huden, eller man kan bruge et antihistaminprodukt i tabletform.En god ide er også at have et flåt-kort eller tang i sin taske, så er man altid forberedt, hvis det lille dyr finder vej til dig! Forebyggelse: Der findes mange afskrækkelsesmidler for at holde insekterne på afstand. Derved kan man ofte helt undgå stikkene. På apoteket finder du også forebyggende produkter til alle både børn og voksne.  
​​​​​​​DinApoteker.dk August 2020

Produkter vi anbefaler:

Se vores sortiment ​​​​​​​ her

chat
Chat med en apoteker
Chat
med en apoteker
Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Samtykkeerklæring

Du oplyses hermed om, at din Apoteker er dataansvarlig for de oplysninger, der gives i forbindelse med chatten. din Apoteker opbevarer alene din IP-adresse til brug for statistiske formål (i op til 18 måneder), og således ikke nogen øvrige personoplysninger, medmindre du selv opgiver sådanne oplysninger i forbindelse med chatten. Chatdialogen slettes efter 24 timer.

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores persondatapolitik. For at starte chatten skal du samtykke til behandlingen heraf ved at sætte kryds i boksen nedenfor.

Jeg er indforstået med, at dinapoteker.dk opbevarer min chatdialog i 24 timer, og at mit opkald indgår i en samlet statistik for en periode på op til 18 måneder.