Tilbage
Barn med skoldkopper

Forhøjet blodtryk hos kvinder

Hvad er blodtryk og hvordan måles det på kvinder?

Et blodtryk er det tryk som er i kroppens pulsåre, og er trykket højre end det normale (120/70) er der tale om et forhøjet blodtryk. – I dagligtale vil det sige som 120 over 70. Blodtrykket vil ændre sig i løbet at dagen ved alle mennesker, og det kan ændre sig fra dag til dag. Normalt vil blodtrykket være relativt lavt om natten, om morgenen og i afslappet tilstand. Ved fysisk aktivitet ved blodtrykket stige fordi muskler har brug for mere ilt. Ydermere kan stress være en faktor der får blodtrykket til at stige. Det kan derfor kan det være vanskeligt at fastsætte blodtrykket ved en måling hvis kroppen ikke er helt afslappet. De to tal som angives i blodtrykket som f.eks. 120/70 udgør det øvre tryk og kaldt det systoliske tryk og det nederste tryk som kaldes det diastoliske tryk. Det systoliske tryk, er det tryk der er i pulsårerne når hjertet trækker sig sammen. Derimod er det diastoliske tryk, det tryk som er i pulsårerne mellem hvert hjerteslag.

Hvad kan du selv gøre som kvinde?

Forhøjet blodtryk kan er en af de faktorer som øger din risiko for hjerte- og karsygdom, f.eks. blodpropper og hjerteproblemer. Derfor er der vigtigt at du minimerer de risikofaktorer der øger risikoen for komplikationer.Risikogrupper du kan påvirke er:
  • Overvægt – Hvis du er overvægtig, skal du tabe dig, det vil mindske din risiko for forhøjet blodtryk
  • Motion – Fysisk aktivitet minimum 30 minutter for en voksen, mindsker risikoen for forhøjet blodtryk. Pulsen skal være højre i de 30 minutter.
  • Stress – stress påvirker blodtrykket, så her kan en omlægning af din livsstil være nødvendig.
  • Kost og alkohol: spis og drik efter sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Derudover er det altid godt at du får målt dit blodtryk når du er ved lægen eller derhjemme. Hvis dit blodtryk er i normalområdet, kan du nøjes med at måle det en sjælden gang imellem. Derimod hvis det blodtryk ligger i den høje ende af normalområdet kan det være en god ide i samarbejde med lægen at aftale nogle kontroller så vi kan starte en behandling inden blodtrykket bliver kritisk højt.
De officielle kostråd: I dag er der kun 7 officielle kostråd, før var der 10 Grunden til at de er ændret er fordi vi udover at spise rigtigt, også skal spise klimarigtigt. Med de nye kostråd forventes det at vi kan reducere mængden af CO2 udslip forudsagtes af fødevareproduktion med 70% i 2030.

De 7 kostråd lyder:

  • Spis planteriget, varieret og ikke for meget

  • Spis flere grøntsager og frugter

  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

  • Spis mindre af det søde, salte og fede

  • Sluk tørsten i vand

(Kilde: Fødevarestyrelsen)

"Fysisk aktivitet minimum 30 minutter for en voksen, mindsker risikoen for forhøjet blodtryk. Pulsen skal være højre i de 30 minutter"
Blodtryk test kvinder

Er der forskel på blodtrykket hos mænd og kvinder?

Er der forskel på blodtrykket hos mænd og kvinder?I udgangspunktet nej, da kroppen fungerer ens uanset køn. Dermed er behandlingen af forhøjet blodtryk heller ikke forskellig, hvad angår medicin. Vores erfaring fra apoteket er dog, at kvinder har en mere blodtryksvenlig livsstil. Skulle man få konstateret et forhøjet blodtryk, erfarer vi også at mænd typisk bruger motion til at nedbringe blodtrykket, mens kvinder oftere har fokus på kost. Begge dele indgår dog som vigtige elementer i forebyggelse af forhøjet blodtryk.
DinApoteker, november 2022

Gode produkter til for højt blodtryk

Relaterede artikler:

Generelt om forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk er et meget almindeligt problem hos rigtig mange danskere. Mange har fået det konstateret hos lægen, men man mener også, at der går omkring 920.000 danskere rundt med forhøjet blodtryk, uden at de ved det. Dette kan være livstruende på sigt, så hvorfor skulle gøre hvad vi kan for sænke vores blodtryk?


Forhøjet blodtryk hos mænd

Hvad er blodtryk og hvordan måles det på mænd?
Et blodtryk er det tryk som er i kroppens pulsåre, og er trykket højre end det normale (120/70) er der tale om et forhøjet blodtryk. – I dagligtale vil det sige som 120 over 70. Blodtrykket vil ændre sig i løbet at dagen ved alle mennesker, og det kan ændre sig fra dag til dag.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.