Tilbage

Hvad gør omega-3 i min krop?

Sundt fedstof til kroppen

Omega-3 fedtsyrer er noget af det sundeste fedtstof, du kan indtage, læs mere om omega 3 her. De kaldes flerumættede fedtsyrer. De 3 vigtigste er DHA, EPA og ALA. Vi får ALA fra vegetabilske kilder. DHA og EPA får vi fra havet. Den største kilde er fisk, især fede fisk. Vi får også DHA og EPA fra kosttilskud med fiskeolie, krill- og algeolie.
Forskningen viser, at der er mange helbredsgevinster ved at indtage nok af især DHA og EPA, som det kan være meget vanskeligt at få nok af uden kosttilskud. Langt det meste forskning retter sig mod fiskeolie.
Omega-3 fedtsyrerne indbygger sig i cellemembraner i kroppen. Herfra regulerer de en række underprocesser, ligesom de gør cellerne mere elastiske, dæmper inflammation og påvirker vores tarmflora.
Resultatet for helbredet er, at de normale funktioner af hjernen understøttes. Det gør de kun af omega-3 fedtsyren DHA. Det gælder for alle generationer fra barnsben til voksenliv og alderdom. DHA er også med til at vedligeholde et normalt syn. DHA hjælper endvidere til normal udvikling af barnets hjerne, når fedtsyren indtages af den gravide eller ammende. Flere undersøgelser viser nu også, at DHA og EPA er med til at sørge for, at hjertet fungerer normalt. Endelig er fedtsyrerne i store mængder (hhv. 3 og 2 gram dagligt) med til at vedligeholde et normalt blodtryk samt fedtstoffet triglycerid i blodet.
De sundhedsfremmende effekter af omega-3 fedtsyrer kræver en daglig minimumsindtagelse. Mindst 250 mg DHA kræver det at opnå virkningen på hjernen og synet. 250 mg blandet DHA og EPA skal der til for at opnå virkningen på hjertet. For at give den gunstige virkning til barnet via den gravide eller ammende mor skal hun indtage 250 mg blandet DHA og EPA og derudover mindst 200 mg DHA om dagen.
Kilde: Morten Dahl, speciallæge, Læge og Familie
Relaterede artikler:

Forhøjet blodtryk hos kvinder

Forhøjet blodtryk er et meget almindeligt problem hos rigtig mange danskere. Mange har fået det konstateret hos lægen, men man mener også, at der går omkring 920.000 danskere rundt med forhøjet blodtryk, uden at de ved det. Dette kan være livstruende på sigt, så hvorfor skulle gøre hvad vi kan for sænke vores blodtryk?


Forhøjet blodtryk generelt

Blodtrykket er det tryk der er på den indvendige side af vores blodkar. Der er forskellige faktorer, som har betydning for hvor højt blodtrykket er. Fx hvor hårdt hjertet slår, hvor meget blodet fylder og hvor meget plads der er i karret. Blodtrykket vil derved også ændres ved fx ændringer i aktivitet.
Læs mere her i artiklen.


Forhøjet blodtryk hos mænd

Hvad er blodtryk og hvordan måles det på mænd?
Et blodtryk er det tryk som er i kroppens pulsåre, og er trykket højre end det normale (120/70) er der tale om et forhøjet blodtryk. – I dagligtale vil det sige som 120 over 70. Blodtrykket vil ændre sig i løbet at dagen ved alle mennesker, og det kan ændre sig fra dag til dag.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.