Tilbage

Tør hud i vintertiden?

Hvorfor oplever de fleste, at huden bliver tør som en ørken i efteråret og vintertiden? Hvornår oplever de fleste af os, at vores hud skriger på både fugt og fedt ? Læs mere her - eller kom ind på dit lokale apotek.
Apotekets farmakonomer og farmaceuter har i deres uddannelse en del fag om hudens pleje, hudens opbygning - og hvad der let og simpelt kan afhjælpe dagligdagens gener og hudsymptomer. Og der er mange gode råd, både om hudpleje til både far, mor og børn.
De fleste af os nikker til, at huden i perioder bliver ru, rød og udtørret. Resultatet er, at der opstår revner og sprækker. Alle løber i tør hud og de gener, det medfører, men selvfølgelig er enkelte mere udsatte.
Vi er født med forskellige tærskler, forskellig følsomhed og selvfølgelig også når det drejer sig om modstandskraft i forhold til vores hud.
Det er velkendt, at nogle i teenageårene var plaget af akne og uren hud mere end andre. Nogle døjer hele livet med fedtet hud. Andre føler deres hud er ved at revne.
De fleste har en "kombineret hud".
Ligegyldigt hvilken hudtype Vorherre har udstyret os med, så har din hud behov for pleje. Og behovene ændres efter alder og efter årstider.
Hudlægerne har i mange år talt om vinterhud, idet luftfugtigheden i vinterperioden er betydeligt lavere.
Det moderne menneske opholder sig i de mørke måneder mange timer indendørs, hvor vi for blot 3-4 generationer var mange timer mere udenfor hvert døgn.
Hvis du har en følelse af, at din hud føles langt mere tør om vinteren end om sommeren, så er det derfor korrekt. Årsagen er ganske enkelt, at huden ikke automatisk får ligeså meget fugt fra omgivelserne. Vi har derfor på apoteket specialuddannet personale, der sætter fokus på at tilbyde vore kunder det brede udvalg af gode og dokumenteret effektive hudplejeprodukter. Formålet er at alle vore kunders behov kan tilgodeses.
Har min hud behov for fugt eller fedt?
Det er svært at svare entydigt på. Men vores hud har behov for både fugt og fedt. Og vores hud skal helst tilføres både fugt og fedt.
Vores hud er opbygget af tre lag:
Du kan læse mere om vores hud her
Øverst findes overhuden / epidermis: Overhuden består af forhornede hudceller. De er bundet sammen af hudfedt. Dette giver barrieren, der er både beskyttende og også temmelig hårdfør.
Dermis: Under epidermis findes vækstlaget eller læderhuden "dermis", der består af fortsat levende celler. Disse celler fornyer epidermis. Dermis er det bindevæv, der giver huden styrke og elasticitet. Læderhuden er hudens depot af kollagen, elastin og fugt – og dermed hudens forsvar mod bl.a. aldring.
Når huden alligevel bliver rynket med alderen, er det blandt andet fordi dette bindevæv mister både elasticitet og sin evne til at binde fugt. At elasticiteten mistes med tiden skyldes blandt andet mange andre faktorer UV-bestråling.
Nederst findes underhuden, der væsentligt består af fedtceller, der isolerer og giver fylde.
Vælger du en god pleje af din hud, sørger du for optimalt hensyn til at tilføre både fugt og fedt.
Din hud og din huds biologiske flora er vigtig i forhold til at holde skadelige bakterier i balance med de gavnlige bakteriestammer, som din hud indeholder. Din hud er en del af de barrierer, der holder skadelige mikroorganismer ude din krop.
Det er vigtigt at også din hud er sund og intakt, for da er modstandskraften størst. Bliver din hud udtørret, revnet og tør, med tendens til små revner, så kan fremmede elementer lettere trænge ind. Mange kropsfunktioner er afhængige af vand, og ca. i alt er næsten 65% af din krop udelukkende vand.

Når apoteket anbefaler hudplejeproduker
Valg af det foretrukne hudplejeprodukt vil altid være en følelsessag. Men når alt kommer til alt er det et spørgsmål om hudtype og årstid, og dertil naturligvis faktorer som pris, duft, konsistens og "lækker-nes" ved brug.
Det er vigtigt, at det hudplejeprodukt, du ender med at bruge både styrker, vedligeholder og nærer din hud. Men egentligt bør du altid kun vælge produkter, som er tilpassede dit behov - og som du derfor ender med at bruge. Du finder på dit lokale apotek og på DinApoteker.dk det brede sortiment.
En af de trods alt positive ting, der var ved coronaen, var at mange fik øjnene op for at pleje af hænderne var vigtigt for dagligdagens livskvalitet. Vi var mange, der fik ødelagt hudbarrieren ved for hyppig brug af håndsprit og for lidt håndpleje efterfølgende.
Hænderne er - med eller uden håndsprit - et af de steder på kroppen, der har mest brug for pleje og omsorg. Og særligt i vintertiden. Dine hænder er i funktion altid. De udsættes for koldt og varmt vand, de vaskes i sæbe, du gnider dem i håndsprit.
Hvis dine hænder er udsatte, så kig forbi dit lokale apotek. Prøv de håndcremer, vi anbefaler, så kan du mærke, at der findes håndcremer, der er trukket ind i huden, allerede inden du forlader apoteket.
Vi finder gerne et produkt, der opfylder dine ønsker.
Kig ind på apoteket. Eller find din favorit her på DinApoteker.dk
Læs også: Vinterhud

DinApoteker.dk nov. 2021
Produkter vi anbefaler:
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.